Tweede certificaat voor synchroonzwemsters ZCNF'34

"balletbeen.jpg"In het nieuwe zwembad 'sportstad' in Heerenveen werd zaterdag 27 januari het tweede deel van het certificaatzwemmen gehouden voor de synchroonzwemsters. In de nieuwe opzet die de KNZB dit jaar voor de tweede maal hanteert is het behalen van het diploma een stuk moeilijker geworden. In district 1 (noord-Nederland) wordt het diploma dan ook in 3 keer gehaald. Het eerste deel werd in oktober vorig jaar verzwommen, het tweede deel afgelopen zaterdag. Voor ZCNF '34 kwamen de meisjes van de lage categorieen in actie: het basishouding-, het zeilboot-, het balletbeen- en het spagaatdiploma.

De meisjes moesten zaterdag als eerste hun beste kunnen laten zien op het onderdeel 'van beweging naar figuur', waar onder andere de figuren 'tub', 'oester', 'flamingo' en 'duikelaar' moesten worden getoond. In het onderdeel 'lenigheid' moesten de meisjes een spagaat of split laten zien. Hoe hoger de categorie, hoe mooier de spagaat of split moest worden uitgevoerd; in het balletbeendiploma moest al een volledige spagaat worden gedaan en in het spagaatdiploma een volledige split tot op de grond. Het laatste onderdeel was het 'eggbeaten', oftewel een speciaal soort watertrappelen waarbij erg op de houding wordt gelet. Op de eerste 2 onderdelen valt maximaal 6 punten per onderdeel te behalen, op het laatste 3 punten. De maximale score is dan ook 15 punten.

Voor ZCNF '34 behaalden de volgende meisjes hun tweede certificaat voor het basishoudingdiploma: Marja Sjoerdstra, Ilse Ekkels, Marije de Jong en Diana Dam, allen met 14 punten. In het zeilbootdiploma haalden Lisanne de Vries (13 punten), Nynke van der Heide (15 punten), Lisa Bergsma (15 punten), Laura van Lieshout (15 punten) en Anne-Baudine van Vaals (13 punten). In het balletbeendiploma zwom alleen Bianca Leupen, zij haalde dat met 14 punten en tevens haalde zij het certificaat voor het spagaatdiploma met 15 punten. Yvonne Wijma tenslotte, haalde ook dit spagaatdiploma met de volledige score van 15 punten.