Diploma's compleet voor synchroonzwemsters

Zaterdag 9 februari werd het afsluitende derde deel gehouden van het diplomazwemmen voor de synchroonzwemsters. De jongste zwemsters beginnen met diploma's voordat ze mee mogen doen aan wedstrijden. Deze diploma's zijn vrij uitgebreid zodat deze in drie sessies afgenomen worden. De eerste twee sessies waren al een succes maar de laatste sessie maakte het feest compleet omdat de meisjes nu het felbegeerde diploma mee naar huis mochten nemen. Daar moest echter nog wel voor gezwommen worden

en zoals met zoveel dingen zit ook met het diplomazwemmen het venijn in de staart; het laatste deel bevat namelijk het zwemmen op muziek, volgens velen het 'echte' synchroonzwemmen. De zwemsters van ZCNF'34 lieten zich echter niet van de wijs brengen en behaalden allemaal het diploma.

Bij het eerste diploma, het basishoudingdiploma gaat het vooral om het op maat zwemmen van schoolslag en rugcrawl. Het diploma 'zeilboot' vereist al wat meer; eggbeaten met een 'boost' op iedere 5e tel. Verder wordt er naarmate de diploma's hoger worden, strenger op gelet of de meisjes synchroon naast elkaar kunnen zwemmen. Voor het spagaatdiploma moesten drie dingen ingestudeerd worden: een stuk bestaande uit meerdere elementen, een figurencombinatie van 8 tellen op steeds sneller wordende muziek en een patroonwissel met meerdere meisjes.

Op alle onderdelen konden 6 punten gehaald worden. De maximale score is dan ook 18 punten. Voor ZCNF'34 behaalden de volgende meisjes hun certificaat voor het basishoudingsdiploma: Ilse Weggemans, Moniek Bos, Bianca Bos (allen 18 punten).

In het zeilbootdiploma haalden alle meisjes ook het maximale aantal punten. Dit waren Diana Dam, Ilse Ekkels, Marja Sjoerdstra, Marije de Jong.

In het balletbeendiploma zwommen Nynke van der Heide en Lisanne de Vries. Beide haalden 18 punten. Beide dames haalden ook het spagaatdiploma met 16 punten. Daarnaast haalde ook Anne Baudine van Vaals het diploma met 15 punten.

Voor het eerst waren er voor ZCNF'34 zwemsters in de hoogste diplomacategorie, het barracudadiploma. Rianna Middelbos (17 punten), Yvonne Wijma (16 punten) en Bianca Leupen (16 punten) gingen alledrie met het barracudadiploma naar huis en kunnen vanaf nu meedoen in de wedstrijdcategorieen.

Foto's van het diplomazwemmen zijn te vinden in het fotoboek