Code Blauw

Nee, geen weeralarm.

Code Blauw is een actie van de KNZB, zwemverenigingen en zwembaden waarbij we laten zien dat we ons samen sterk maken voor een sportief en veilig zwemklimaat. En als zwemvereniging kunnen we trots melden dat we goed op weg zijn.

Met enige regelmaat zijn er berichten in het nieuws over grensoverschrijdend gedrag. Gelukkig hebben we bij ZCNF’34 hier nog nooit mee te maken gehad en dat willen we graag zo houden. Vandaar dat we bezig zijn met de invoering van Code Blauw.

Code Blauw staat voor respect, sportiviteit, veiligheid en plezier!

En dat past precies bij een vereniging als ZCNF’34. We noemen onszelf niet voor niets de leukste club van Friesland. Maar met plezier zwemmen kan alleen in een veilige omgeving. We zijn daarom begonnen met het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (ook wel ‘verklaring van goed gedrag’ genoemd) voor alle bestuursleden, trainers, juryleden, klokkers en vrijwilligers. Niet omdat we aan ze twijfelen, maar om het signaal af te geven dat we stáán voor een veilige omgeving.

Van een VOG wordt wel eens gezegd dat het geen enkele garantie geeft voor de toekomst en dat mensen alsnog over de schreef kunnen gaan. Dat klopt, maar het vragen van een VOG aan vrijwilligers geeft wel de garantie dat mensen die veroordeeld zijn voor verkeerd gedrag, niet meer bij ons aan de slag kunnen.

Meer informatie over VOG: https://www.justis.nl/producten/vog/

Meer informatie over Code Blauw: https://www.knzb.nl/cb/