Synchroonzwemsters pieken op uitvoeringen

Bij de jaarlijkse uitvoeringswedstrijd van de synchroonzwemsters, heeft ZCNF’34 uit Oosterwolde flink uitgehaald met medailles. Al maanden zijn zwemsters en trainsters in voorbereiding voor dit hoogtepunt in het seizoen. De uitvoeringen brengen dan ook alles wat synchroonzwemmen mooi maakt: muziek, dans en show.

ZCNF’34 leverde dit jaar een topprestatie door er met bijna alle belangrijke prijzen vandoor te gaan. Zaterdag zwommen de jongste zwemsters in het Helperbad in Groningen. Op zondag waren de oudste zwemsters aan de beurt in Sportstad Heerenveen. De voorbereidingen voor de uitvoeringen beginnen al vroeg in het seizoen. Er worden muziekstukken samengesteld, badpakken uitgezocht en heel veel geoefend. Tijdens de wedstrijd worden solo’s, duetten en groepsnummers gezwommen voor een jury van 7 personen. Behalve de jury zitten er ook 5 waarnemers aan het bad. Deze controleren of verplichte elementen aanwezig zijn in de stukken, en of de tijden van de verschillende onderdelen wel kloppen. De juryleden geven punten voor de techniek en punten voor de artistieke uitstraling. Wanneer er elementen ontbreken, het stuk te kort of te lang duurt of wanneer een groep niet compleet is, kunnen strafpunten worden gegeven.

voorbereidingen in volle gang

In de categorie basishouding zwom Carmen Haisma op de muziek ‘Move your feet’. Ze zette meteen de toon door afgetekend eerste te worden met 5 punten verschil met nummer twee. Haar zus Nadine Haisma deed hetzelfde in de categorie Balletbeen, al was het verschil met de nummer twee daar wel iets kleiner. In de categorie spagaat vergrootte Daniëlle d’Hont de medaillebuit door het zilver te verdienen. Ze had een gelijk aantal punten met de nummer 1, maar omdat haar technische score iets lager was, moest ze genoegen nemen met zilver. Bij de duetten waren het Ilse Dijkstra en Aniek Veenstra die in categorie Balletbeen alweer een gouden medaille veroverden. Hun uitvoering van ‘Aint no mountain high enough’ leverde genoeg punten op om de rest achter zich te houden. De tweede zilveren medaille werd behaald door Judith Apperloo en Kim van der Wel. Zij zwommen samen in de categorie Spagaat. Bij de groepen had ZCNF’34 twee ijzers in het vuur; voor de categorie basishouding t/m balletbeen zwom een groep, bestaande uit Felicia Weiland, Evelien Herder, Carmen Haisma, Jolin Kleinendorst, Nadine Haisma, Ilse Dijkstra, Nathalie de Boer en Aniek Veenstra. Zij hadden een complete groep en zelfs nog een reservezwemster in de persoon van Esmee Hoekstra, zodat ze geen aftrek kregen. Ze zwommen superstrak naar een gouden medaille toe. Datzelfde deed de groep met zwemmers uit spagaat en barracuda. Deze groep bestond uit Judith Apperloo, Lenthe Westerlaan, Myrthe Kruisheer, Daniëlle d’Hont, Esmee de Boer, Kim van der Wel, Marit Veenstra, Tessa Apperloo zodat de eindscore voor ZCNF’34 op de eerste dag kwam op 2 x zilver en 5 x goud.

De zondag stond in het teken van de oudere zwemsters. Zij zwommen hun wedstrijd in Sportstad Heerenveen en voor de grote dames stond er veel op het spel; vorig jaar hadden ze veel prijzen gewonnen, onder andere de groep bij de junioren/senioren, vaak gezien als het koninginnennummer van de uitvoeringen. Trainers en zwemsters waren er op gebrand deze prijs voor de derde achtereenvolgende keer binnen te halen.

De wedstrijd begon echter met de solo’s. In categorie Age-1 zwom Tessa Koelma op ‘better when I’m dancing’ en haalde hier met haar uitvoering een zilveren medaille mee. In age-2 greep Kim de Vries net naast de medailles. Dat was jammer, want haar uitvoering van ‘Sweetest Devotion’ was erg mooi om naar te kijken. Bij de junioren was het Angela Voskuilen die de medailleoogst vergrootte met een bronzen plak voor haar uitvoering. Bij de duetten zwommen Maureen Haisma en Eva de Vries samen in de categorie Age-1 een duet. Dit leverde hen een mooie zilveren plak op. Bij de junioren zwommen 2 duetten; Kelsey van Dijk en Carine van Vaals moesten het onder andere opnemen tegen hun clubgenoten maar wisten netjes beslag te leggen op de derde plaats. Ilse Weggemans en Moniek Bos zwommen hier samen naar het zilver. Ook bij de senioren zwom ZCNF’34 met 2 duetten. Hendrea Tingen en Marije de Jong zwommen samen in een spannende wedstrijd naar een prachtige tweede plaats. Ze moesten alleen hun clubgenoten Bregje Tingen en Janny Vledder voor zich dulden, die oppermachtig waren en zonder problemen goud veroverden met een schitterende uitvoering van ‘Paradise by the dashboardlight’.

Het slotstuk van de uitvoeringen zijn de groepsnummers. Ook hier was ZCNF’34 met twee ploegen vertegenwoordigd. De groep age-1 en age-2, bestaande uit Eva de Vries, Maureen Haisma, Tessa Koelma, Jolien Bouma, Naomi de Boer, Desiree Schouten, Ilse Postma en Ilse Koelma zwom zeer goed en strak, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver. De groep met junioren en senioren had zichzelf als doel gesteld voor de derde keer op rij goud te halen. Ondanks een tegenslag door de blessure van zwemster Bianca Bos, wist de groep zich toch staande te houden en de resterende zwemsters Janny Vledder, Bregje Tingen, Hendrea Tingen, Marije de Jong, Ilse Weggemans, Moniek Bos en Jaqcuelien Haisma wisten het goud zeker te stellen met een prachtige uitvoering van een mix van muziek van David Bowie.

Trainster Albertine Vledder was blij en opgelucht tegelijk: “We trainen samen hard hiervoor. De sfeer is echt top en je merkt dat daardoor de prestaties vanzelf komen. Dit ging echt super, maar ook komend seizoen zie ik het wel weer zitten met deze topmeiden”.

Hier zijn alle uitvoeringen nog een keer terug te zien:

De volledige uitslag is hier terug te vinden