Synchroonzwemsters voor derde keer op rij naar NK

Voor de derde keer op rij is ZCNF’34 er in geslaagd een groep synchroonzwemsters af te leveren op het hoogste niveau in Nederland; afgelopen weekend zwom een groep, bestaande uit Janny Vledder (21) uit Oosterwolde, Hendrea Tingen (20), Bregje Tingen (21) uit Appelscha en Marije de Jong (17) uit Bakkeveen het Nederlands Kampioenschap Synchroonzwemmen in Hoofddorp. Ondanks tegenslagen in de voorbereiding wist de groep de prestatie van vorig jaar te herhalen.Minder dan een maand voor de kampioenschappen blesseerde het vijfde lid van het team, Bianca Bos (19) zich dusdanig dat zwemmen uitgesloten was. Omdat de uitvoeringen precies zijn geschreven voor vijf zwemsters, leek dat een flinke streep door de rekening. Coach Albertine Vledder heeft echter de uitvoeringen herschreven en de resterende leden van de groep moesten in drie weken tijd een alternatieve uitvoering aanleren. Dat dit lukte, bleek dit weekend op de uitvoeringen zelf.

Op zaterdag moest een technische uitvoering worden gezwommen. Hierin liggen de figuren en hun volgorde vast. Alle deelnemende verenigingen zwemmen dezelfde elementen en de uitslag van de zaterdag is bepalend voor de startvolgorde van zondag, wanneer de vrije uitvoering wordt gezwommen. De vrije uitvoering is – zoals de naam zegt – helemaal vrij en wordt gezien als het koningsnummer van het synchroonzwemmen. De uitvoering op zaterdag werd naar behoren uitgevoerd en met 52.7 punten werd vrijwel dezelfde score gehaald als vorig jaar; een goede prestatie omdat er met één zwemster minder gezwommen werd dan vorig jaar, waardoor er extra aftrekpunten in rekening werden gebracht. Normaal gesproken bestaat een ploeg uit 8 zwemsters, maar omdat de ploeg uit Oosterwolde uit minder zwemsters bestaat krijgt ze aftrekpunten. Dit zorgt er mede ook voor dat een echt hoge klassering uitgesloten is. Een tiende plaats was het resultaat van de eerste dag; slechts ééntiende punt achter de nummer 9 en een iets grotere voorsprong op de nummer 11.

De ploeg was er op gebrand de achterstand op nummer 9 goed te maken en de prestatie van vorig jaar te evenaren, maar omdat ZCNF’34 met 2 zwemsters minder zwemt dan de in te halen ploeg, krijgt ze al een volle strafpunt meer. Men mocht dus geen enkel steekje laten vallen. Gelukkig ligt de vrije uitvoering de dames beter dan de verplichte elementen van de technische uitvoering en men scoort daar dan vaak ook beter op. Dit jaar wordt gezwommen met een compleet nieuw stuk. Normaal gesproken moet een uitvoering een beetje ‘groeien’ naarmate ze vaker wordt uitgevoerd, maar de nieuwe uitvoering, met een muziekmix van David Bowie, past de groep als een handschoen; ook betaalt het zich uit dat de groep al een tijd in deze samenstelling zwemt en de meiden elkaar door en door kennen.

De score op de vrije uitvoering van zondag was dan ook een stuk hoger dan verwacht, met een score van ruim 55 punten werd de nummer 9 ingehaald en de afstand met de regionale concurrent uit Heerenveen een stuk vergroot.

Coach Albertine Vledder is blij met het resultaat, maar heeft nog grotere plannen voor volgend jaar: “Het is natuurlijk prachtig dat we het zelf al bijna normaal vinden dat we naar het NK mogen; dat geeft aan dat het met ons zelfvertrouwen wel goed zit. Ook de blessure van Bianca werd door alle vijf de dames goed opgepakt. Voor komend seizoen gaan we er weer vol tegenaan; we hebben een paar goede junioren in de wachtkamer zitten en als Bianca goed herstelt hoop ik hier volgend jaar met een volledige ploeg van 8 zwemsters te staan”