Mail de webmaster
 
Kijk ook eens op Facebook
 
Bovenop het nieuws

Archief

ZCNF’34 en It Plomke samen verder

Afgelopen zaterdag werd het samengaan van It Plomke met ZCNF ’34 bekrachtigd door een startwedstrijd, waar zwemmers van beide verenigingen hun uiterste best deden om een goede prestatie neer te zetten.

It Plomke werd in 1979 opgericht door de voormalige werkmeesters van de sociale werkplaats Oosterwolde en had tot doel mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking te laten sporten. De naam verwijst nog naar één van de sporten die beoefend konden worden; badminton waar de shuttle een “pluumke”  wordt genoemd. Een aantal sportonderdelen zijn in de loop van de jaren opgegaan in de reguliere verenigingen in de gemeente. It Plomke was sinds 2014 alleen nog actief in het zwembad de Boekhorst in Oosterwolde, waar iedere woensdagavond recreatief gezwommen wordt door een groot aantal enthousiaste zwemmers.

Om het voortbestaan van It Plomke mogelijk te blijven maken, hebben er in 2016, bestuurlijke overleggen plaatsgevonden tussen It Plomke en ZCNF ’34. Uitkomst van deze overleggen leidde in september jongstleden tot overgang van alle zwemmers van It Plomke naar ZCNF ’34, waarmee de vereniging naast synchroonzwemmen en zwemmen voor ouderen, masters (volwassenen) en jeugd op recreatief alsook wedstrijdniveau nu ook het zwemmen voor mensen met een beperking (G-zwemmen) als afdeling heeft.

Binnen de vereniging blijven de vrijwilligers aandacht houden voor de specifieke kenmerken en kwaliteiten van de deelnemers van It Plomke. De vrijwilligers die de zwemmers begeleiden zullen hun deskundigheid regelmatig onderhouden door deel te nemen aan deskundigheidstrainingen die specifiek zijn gericht op deelnemers met een beperking.

In het verleden werden al vaker onderlinge wedstrijden gezwommen tussen beide verenigingen, afgelopen zaterdag werd er samen gezwommen. Vanuit de hele vereniging waren er zwemmers actief. Er werd gestart met een aantal programma’s waarbij één of twee banen hard gezwommen moest worden. Alle 4 slagen werden gezwommen; schoolslag, rugslag, vrije slag en vlinderslag. Door de zwemmers van It Plomke werd eerst 25 meter schoolslag en daarna 25 meter vrije slag gezwommen. Door de starter werd de juiste startprocedure uitgelegd en daarna werd er snel gezwommen. Na dit onderdeel deden alle deelnemers mee aan een spelcircuit in het recreatiebad. De teams bestonden uit zo’n 6 tot 8 zwemmers en waren een mix van alle deelnemers.  Bij dit onderdeel moesten er eerst ringen worden opgedoken en op de juiste pilon gedaan worden. Daarna moesten de zwemmers door een hindernis zwemmen richting de stroomversnelling. Hier moest een rondje worden gemaakt waarna de zwemmers uitkwamen bij het laatste onderdeel. De zwemmers kregen een zachte bal die ze in de basket moesten proberen te gooien. Iedereen was fanatiek en had plezier in dit leuke onderdeel.

Nadat het laatste team het circuit had afgerond stond Nico de Jong klaar op startblok 4. Fonger had hem gevraagd zijn “boerenplons” te laten zien. Nico sprong goed het water in, de spetters van zijn bommetje kwamen bijna tot het plafond! Daarna werd door Janny Vledder en Bregje Tingen een demonstratie synchroonzwemmen gegeven. Ze zwommen op het bekende nummer “Paradise by the dashboardlight” van Meatloaf en gaven een mooie presentatie. Na hun mooie en spectaculaire uitvoering kregen ze een enthousiast applaus.

De middag werd afgesloten door de medailleceremonie. Alle deelnemers mochten een medaille in ontvangst nemen uit handen van voorzitter Fonger van Veenen. “Het was een bijzonder sportieve startwedstrijd die volgend jaar zeker een vervolg krijgt. Onze onderlinge verbondenheid wordt vergroot en gezamenlijk kunnen we genieten van de sport waaraan we veel plezier beleven: zwemmen. Het motto van ZCNF ’34 is niet voor niets “zwemmen voor iedereen.” “

 

Comments are closed.