Stilte bij Synchroonzwemgala

Hoewel synchroonzwemmen niet de eerste sport is die geassocieerd wordt met geweld, werd ook tijdens het jaarlijkse synchroonzwemgala een minuut stilte in acht genomen voor de vorige week overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De KNZB had hier een oproep voor gedaan en de synchroonzwemverenigingen wilden hier graag aan voldoen. In een vol Aquarenabad waren de 136 synchroonzwemsters en enkele honderden toeschouwers dan ook een minuut stil. 

Daarna was het een en al muziek wat de klok sloeg, want op het jaarlijkse gala gaan voor de synchroonzwemsters alle remmen los. Het gala wordt georganiseerd met als enige regel voor de zwemmers: doe je best. Geen enkele voorwaarde of beperking wordt er opgelegd. Er valt dan ook niets anders te verdienen dan het applaus van het publiek. Toch doen alle verenigingen hun uiterste best om goed voor de dag te komen.

ZCNF’34 uit Oosterwolde is al vanaf de zomervakantie druk in de weer. Trainsters Albertine Vledder en Lisanne de Vries verzorgden een muziekstuk in de stijl van het Indiase Bollywood. Het muziekstuk duurde bijna een kwartier en nam de toeschouwers mee op een reis door India via verschillende stukken muziek. De zwemsters zwommen hun stukken in Indiase kledij, compleet met de bekende stip op het voorhoofd. Duetten werden afgewisseld met solo en groepsnummers. De trainsters hadden gekozen voor een zeer geslaagde mix van samenstellingen; zo begon een van de junioren met een solo, waarna de age-2 meisjes een dans op de kant lieten zien. Vervolgens waren de jongste zwemsters aan de beurt, gevolgd door een indrukwekkend groepsnummer van de junioren. De age-1 meisjes verzorgden het middenstuk en lieten zien dat ook zij goed kunnen zwemmen door met zijn vieren het vijfde meisje boven water te tillen. De age-2 meisjes, die al eerder gedanst hadden, zwommen het stuk vlak voor de finale. Deze finale werd ingeluid door Marit Post, met haar 7 jaar de jongste zwemster van ZCNF. Zij stal de show met een korte solo en een stunt waarbij ze tot haar enkels uit het water werd getild. De grande finale liet zien dat het werk van trainsters Vledder en de Vries niet voor niets is geweest. Ook het publiek wist het optreden zeer te waarderen, getuige het vele applaus. Voor de liefhebber is het stuk nog te bewonderen op de website van de vereniging.

Het gala werd gezwommen door Marit Post, Meike Kortleve, Anthe-Lise Van Vaals, Jacobien Van Vaals, Eva De Vries, Naomi De Boer, Kelsey van Dijk, Elina Kortleve, Kim De Vries, Carine Van Vaals, Jasmijn Banis, Angela Voskuilen, Ilse Weggemans, Rianne Weggemans, Moniek Bos, Marije De Jong, Marja Sjoerdstra, Anne Baudine Van Vaals, Diana Dam, Bianca Bos, Nynke Van Der Heide, Rianna Middelbos, Yvonne Wijma, Hendrea Tingen, Bregje Tingen en Janny Vledder