Synchroonzwemgala in Beilen

WP_20151220_005Afgelopen weekend werd het jaarlijkse synchroonzwemgala gehouden in “de Peppel” in Beilen. Bij deze voorstelling pakken alle deelnemende verenigingen groots uit en zwemmen ze met hun hele vereniging een muziekstuk.

Hierbij zijn de verenigingen totaal vrij in wat ze bedenken; er zijn geen regels of beperkingen. Het synchroonzwemgala heeft bovendien geen wedstrijdkarakter; het enige wat verdiend kan worden is een groot applaus van het aanwezige publiek.

ZCNF’34 uit Oosterwolde is al een aantal maanden hard aan het trainen voor het synchroonzwemgala. Het is dan ook een hele klus om een muziekstuk te schrijven voor alle 42 leden. Het stuk van ZCNF’34 had dit jaar een erg zonnig thema: Brazilië. Hierbij werd alles uit de kast gehaald, van sambaballen tot toeters, ballonnen en hoepels. De feestelijke sfeer van de nummers bracht de toeschouwers in feeststemming. Er werd dan ook uitbundig meegeklapt met de muziek.
Het galastuk van ZCNF’34, dat bijna 10 minuten duurt,  begon met een stuk dat gezwommen werd door de senioren. Hierbij gebruikten zij een hoepel als attribuut, wat voor een erg leuk effect zorgde. Na de senioren namen de jongste meisjes het stokje over. Zij dansten vrolijk met hun sambaballen, waarna zij lieten zien dat ook zij een mooi stuk kunnen zwemmen. De grote verassing van het gala was dat de masters ook een stuk zwommen. Waarbij ze lieten zien dat ze het zwemmen absoluut nog niet verleerd zijn. Na de masters kwamen ook de meisjes uit AGE 1 en AGE 2 in actie. Zij sloten hun stuk feestelijk af door ballonen op te blazen en door het zwembad te laten vliegen.
Vervolgens bedwongen de junioren een enorme hoepel. Voor hen was het gala extra speciaal, omdat het de laatste uitvoering was van een van de meisjes, Anne Baudine van Vaals. Na jarenlang vol enthousiasme mee te doen met synchroonzwemmen, had zij besloten dat het gala haar afscheid zou zijn. Het stuk van de junioren werd opgevolgd door een duet van de zusjes Weggemans, zij zetten een knap staaltje synchroonzwemmen neer. In de laatste anderhalf minuut van het stuk kwamen er steeds meer meisjes met Rianne en Ilse meedoen, totdat uiteindelijk de hele club meezwom. Doordat zoveel meisjes hetzelfde deden, zag het er erg indrukwekkend uit en kon het publiek nog een laatste keer genieten van alle meisjes van ZCNF’34.

Maar het galastuk was niet het enige stuk waarmee ZCNF’34 uitkwam op het synchroonzwemgala. Het gala werd namelijk ook gebruikt om de stukken voor het NK alvast te oefenen en aan het publiek te laten zien. Hierbij zwommen Bianca Bos en Hendrea Tingen hun technische duet. Hierbij zijn bepaalde elementen in het muziekstuk verplicht en worden deze ook apart beoordeeld. De senioren ploeg, bestaande uit Moniek Bos, Bianca Bos, Marije de Jong, Hendrea Tingen en Bregje Tingen, zwommen hun vrije groep op het gala. Hiermee zullen ze in januari uitkomen op het NK. De meiden waren erg tevreden over hun stuk.


Het galastuk werd gezwommen door Nora Rooks, Nadine Haisma, Ilse Dijkstra, Myrthe Kruisheer, Elin Canter Visscher, Tessa Apperloo, Judith Apperloo, Ilse Koelma, Kim van der Wel, Aniek Veenstra, Myrthe Kusters, Ilse Heys, Lisa Bosma, Daniëlle Hont, Esmee de Boer, Ilse Postma, Nathalie de Boer, Tessa Koelma, Jolien Bouma, Yora Canter Visscher, Maureen Haisma, Desireé Schouten, Naomi de Boer, Eva de Vries, Kim de Vries, Carine van Vaals, Kelsey van Dijk, Angela Voskuilen, Anne Baudine van Vaals, Ilse Weggemans, Moniek Bos, Marije de Jong, Rianne Weggemans, Bianca Bos, Bregje Tingen, Hendrea Tingen, Simone Kremer – Henstra, Petra Hoogeveen – Bul, Jacquelien Haisma – Nijenhuis, Anita Bul en Saskia Schoemaker.