Brons voor Fardau in Hoogeveen

De tweede zwemwedstrijd van het minioren-junioren-circuit van het seizoen 2019-2020 stond afgelopen zaterdag gepland in Hoogeveen. Negen verenigingen met in totaal ongeveer 90 jonge zwemmers uit Friesland, Groningen en Drenthe waren naar de Drentse stad gekomen om te strijden voor eremetaal. ZCNF ’34 was met 5 meisjes vertegenwoordigd.

Jasmijn Berghout kwam als eerste in actie bij de challenge 25 meter rugcrawl start. De zwemsters moesten laten zien een goede rugcrawlstart uit te kunnen voeren met een onderwaterfase van minimaal 5 meter. Jasmijn maakte met een mooi boogje achterover een goede start en zwom een uitstekende onderwaterfase. Voor de oudste meisjes (minioren 5) stond 100 meter vlinderslag op het programma. Veel zwemmers hadden niet ingeschreven voor deze afstand, maar ZCNF kwam met 3 zwemsters aan de start. Fardau Cazemier en Lotte Berghout waren 3 banen lang aan elkaar gewaagd. De laatste baan versnelde Fardau en liet Lotte het nakijken. Fardau eindigde met 1.43.22 op deze afstand op de tweede plaats. Lotte werd knap derde in 1.47.10.

Larissa Hendriks kreeg het tempo niet goed te pakken en zwom een zware 100 meter vlinderslag. Haar tijd, 1.58.62 was goed voor de vierde plaats. Femke van Weperen startte op de 100 meter rugslag. Femke ging goed van start en scherpte haar tijd aan naar 1.43.14. Jasmijn Berghout deed goede zaken op de 100 meter vrije slag. Door goed af te zetten na de keerpunten verbeterde ze haar tijd met 10 seconden naar 1.59.65. Larissa Hendriks, Lotte Berghout en Fardau Cazemier vielen op de 100 meter vrije slag buiten de ereplaatsen. Fardau tikte aan na 1.26.82, voor Larissa werd de klok stilgezet na 1.29.28, Lotte finishte in 1.31.76. Voor alle drie een persoonlijk record, voor Lotte de grootste verbetering; zij verbeterde haar tijd met 13 seconden. Femke van Weperen had nog niet eerder 200 meter schoolslag gezwommen in een wedstrijd. Ze zwom een goede race, met prima keerpunten en een versnelling op de laatste 2 banen, waardoor de tijd werd gestopt na 4.08.42.

De tweede afstand voor Jasmijn Berghout was 100 meter rugslag. Alle keerpunten werden goed uitgevoerd en met 2.09.19 werd een goede tijd neergezet. Op de 200 meter wisselslag had Fardau Cazemier pech. Haar duikbril ging al af bij de start van de vlinderslag, waardoor ze tijdens de hele afstand niet zo kon zwemmen als gepland. Met 3.29,.41 bleef ze ruim 2 seconden boven haar persoonlijk record. Lotte Berghout zwom naast Fardau en profiteerde ervan dat Fardau niet voluit kon zwemmen. Lotte verbeterde haar tijd van 3.42.11 naar 3.29.97; een supergoed resultaat. Larissa Hendriks bleef steken op 3.37.48.

De wedstrijd werd afgesloten met challenges. De jongste zwemmers maakten een startduik en moesten minimaal 10 meter vlinderslag onder water zwemmen, voor de junioren was minimaal 15 meter het doel. Jasmijn Berghout liet zien dit onderdeel te beheersen. Ook voor Femke van Weperen was 15 meter onder water vlinderslag benen geen probleem. Bij deze wedstrijd wordt een klassement opgemaakt na alle afstanden en bij de prijsuitreiking bleek dat de ZCNF-ers het heel goed hadden gedaan. Fardau Cazemier eindigde op de derde plaats bij de meisjes minioren 5. Lotte Berghout eindigde op de vijfde plaats en Larissa Hendriks werd zesde. Er worden medailles uitgereikt aan de nummers 1 tot en met 8; er werden daardoor 3 medailles in ontvangst genomen; een prima resultaat!

Bekijk de volledige uitslag op de uitslagenpagina