Goud, zilver, brons in Hoogezand

Zondagmorgen vertrokken 8 zwemmers, 1 trainer en een jurylid van ZCNF ’34 in alle vroegte vanuit Oosterwolde naar Hoogezand waar dit weekend, in samenwerking met KNZB Noord, de winterkampioenschappen werden georganiseerd door zwemvereniging Inktvis. Michau Woudstra, Arend Vlasma en Ruben van Veenen beten het spits af door 200 meter wisselslag te zwemmen.

Michau was goed op dreef en verbeterde zijn tijd met 9 seconden. De klok werd stilgezet na 3.03.67. Arend Vlasma kwam 2 series later aan de start en zwom maar liefst 13 seconden sneller dan ooit, hij tikte aan na 2.33.40. Ruben van Veenen was ingedeeld in de snelste serie, maar kreeg het juiste tempo niet te pakken, met 2.34.41 bleef hij ruim boven zijn persoonlijk record. Het leverde Ruben de derde plaats op. Aangezien Arend sneller was, eindigde hij op de tweede plaats.

Kyomi Groenhart zwom 100 meter schoolslag. Ze zwom een keurige race en eindigde in 1.29.27. Door Silvijn Buurlage, Michau Woudstra en Arend Vlasma werd gestart op de 100 meter rugslag. Bij de rugslag moet je zorgen dat je een rechte lijn aanhoudt en daarvoor gebruik je een orrientatiepunt op het plafond van het zwembad. Dat was in Hoogezand lastig omdat het dak scheef wegloopt en de isolatieplaten weer anders zijn bevestigd. De zwemmers uit Oosterwolde hadden moeite koers te houden en wisten geen persoonlijke records te vestigen. Silvijn tikte aan na 1.31.33, voor Michau werd de tijd stilgezet na 1.26.48, Arend was de snelste van de drie, hij finishte in 1.15.35.

Na een korte pauze zwommen de dames 200 meter vrije slag, hiervoor had Elise van Egten zich aangemeld. De meisjes in haar serie waren aan elkaar gewaagd, dat leverde een spannende race op met voor Elise een prima resultaat. Zij scherpte haar tijd aan na 2.40.21. Ruben van Veenen zwom 200 meter vlinderslag. Na 150 meter versnelde Ruben en in de laatste baan werd gestreden voor de winst. Ruben mocht de gouden medaille in ontvangst nemen.

Jildou Twijnstra, Eilse van Egten en Elriecke Buurlage kwamen in actie op de 100 meter wisselslag. Er waren ruim 100 deelnemers aan deze afstand. Elise zwom een mooie race en verbeterde haar tijd naar 1.19.00. Jildou Twijnstra lag in een goede positie na de vlinderslag, maar zette een verkeerd keerpunt in van de rugslag naar de schoolslag en werd gediskwalificeerd. Elriecke Buurlage was als derde ingedeeld in de snelste serie. Na de vlinderslag en rugslag lagen de zwemsters naast elkaar wat een spannende strijd opleverde op de schoolslag. Elriecke keerde als eerste naar de borstcrawl. Helaas wist ze haar kleine voorsprong niet vast te houden en kwamen twee zwemsters langszij. Haar eindtijd, 1.14.82, was goed voor een bronzen medaille.

De ochtendsessie van de wedstrijd werd afgesloten met een estafette waar 4x 100 meter wisselslag gezwommen werd door Michau Woudstra, Silvijn Buurlage, Arend Vlasma en Ruben van Veenen. De jongens zwommen hard, maar moesten zich tevreden stellen met de 6de plaats. “We waren met een mooi ploegje zwemmers vertegenwoordigd deze kampioenschappen en hebben mooie resultaten geboekt. Dat we 4 medailles mee mochten nemen naar Oosterwolde is prima.