Eerste diploma’s voor synchroonzwemsters

De synchroonzwemtrainers van ZCNF’34 uit Oosterwolde lieten er geen gras over groeien; het seizoen was nog maar 4 weken oud toen de jongste zwemsters op mochten voor hun eerste diploma’s. In totaal zwommen 13 meisjes voor het diploma en dat was dit keer geen ongeluksaantal, want ze mochten allemaal met een diploma naar huis.

Bij het synchroonzwemmen zijn er in totaal negen diploma’s te verdienen. De eerste vijf moeten gehaald worden via diplomazwemmen, waarbij een jury van 6 personen de zwemmers beoordeelt op netjes zwemmen, spagaat en split, figuurzwemmen en uiteraard ook zwemmen op muziek.

Deze keer werd gezwommen voor de eerste drie diploma’s; het basishoudingdiploma, het zeilbootdiploma en het balletbeendiploma. Omdat de synchroverenigingen in Beilen en Groningen gestopt zijn, is het lastiger om een diplomasessie te houden met meerdere verenigingen. ZCNF’34 beschikt zelf over voldoende juryleden en beoordelaars en koos er daarom voor om het zelf te organiseren.

Voor veel zwemsters was het wel spannend; door Corona is bijna twee jaar geleden dat voor het laatst een diplomasessie is gehouden en voor een aantal zwemsters was dit dan ook de eerste keer. De trainsters waren niet minder gespannen; zo snel al na het begin van het seizoen is het maar afwachten of alle zwemsters het halen. Trainster Jantina Vledder was trots op de prestatie van haar zwemsters: “het seizoen is nog maar net begonnen, dus we moesten flink aan de bak omdat er wel het een en ander was weggezakt, maar gelukkig is het de trainsters gelukt om ze er allemaal doorheen te slepen

Het seizoen is nog maar net begonnen, dus we moesten flink aan de bak omdat er wel het een en ander was weggezakt.

De diploma’s bestaan uit zeven onderdelen: banen zwemmen, stuwen (alleen met de handen), verschillende houdingen laten zien, complete figuren laten zien, lenigheid in de vorm van spagaat en split, eggbeaten (soort watertrappelen) en muziekzwemmen. Hoe hoger het diploma, hoe moeilijker de figuren en hoe strenger er beoordeeld wordt. Voor elk onderdeel zijn punten te halen en als een minimum aantal is behaald, is het diploma in de pocket.

De volgende meisjes haalden hun diploma:
Basishoudingdiploma: Joyce Schipper (34 punten), Femke Poel (25), Noa Dolstra (33), Marlynn van Berkum (32), Fenna d’Hont (24) en Saphira Bruinsma (31)
Zeilbootdiploma: Cheyenne Bruinsma (36), Melina van der Zee (38) en Kaya Koopmans (34)
Balletbeendiploma: Jonneke Uneken (38), Lynn van der Heide (40), Mare van Berkum (40) en Seline Kruize (42)

Trainster Jantina Vledder is blij dat de sport weer hervat kan worden: “De afgelopen anderhalf jaar zijn we altijd doorgegaan met trainen, al was dat vaak in aangepaste vorm en soms zelfs voor de webcam, we zijn er dan ook heel blij dat niemand heeft opgezegd in coronatijd. Sterker nog: we hebben er leden bijgekregen.