Arend Vlasma opnieuw clubkampioen

De leden van zwemvereniging ZCNF ’34 uit Oosterwolde hebben het seizoen afgesloten met de clubkampioenschappen. Corona gooide afgelopen 2 seizoenen roet in het eten, maar afgelopen 2 weken kwamen de zwemmers in 2 avonden in actie medailles te winnen en om de wisselbeker te veroveren.

Arend Vlasma had de beker in seizoen 2018-2019 gewonnen en moest proberen de concurrentie te snel af te zijn om de titel clubkampioen te behouden. Na 4 afstanden bleek hij inderdaad de beste, de wisselbeker werd aan hem uitgereikt. Ruben van Veenen werd tweede in het klassement. Fardau Cazemier werd verrassend derde.

Door een puntensysteem waarbij per leeftijd en geslacht (jongen of meisje) een niveautijd is vastgesteld en hier de gezwommen tijd tegen afgezet wordt, is het mogelijk de diverse leeftijden tegen elkaar te laten zwemmen en daar vervolgens de medailleverdeling te maken. Als bijvoorbeeld een meisje van 12 die dezelfde tijd haalt dan een meisje van 15 is de prestatie van de 12-jarige beter en haalt zij meer punten voor het klassement. Wanneer een meisje en jongen van 14 dezelfde tijd zwemmen, haalt het meisje meer punten dan de jongen omdat zijn richttijd sneller is. Voor de titel clubkampioen worden vervolgens de gezwommen punten bij elkaar geteld en de zwemmer met de meeste “winstpunten” mag zich clubkampioen noemen.

Door de jongste zwemmers werden 3 afstanden gezwommen. Zij zwommen 1 baan rugslag, schoolslag en vrije slag. De oudere zwemmers en de masters zwommen ook nog vlinderslag en bovendien 50 meter (2 banen).

In de categorie jongens minioren verdeelden Jesse Spoelstra en Thijs Scholtens Ausma de medailles. Jesse was op alle drie afstanden sneller dan Thijs, maar omdat Thijs 2 jaar jonger is eindigde hij op de eerste plaats op de rugslag en vrije slag. Aan Jesse werd voor de schoolslag de gouden medaille uitgereikt.

Bij de meisjes minioren was er meer concurrentie dan bij de jongens en daardoor ook meer variatie in de prijswinnaars. Tessa ter Borg is sinds een aantal maanden lid van de zwemvereniging en liet zien dat ze de rugslag, schoolslag en vrije slag al prima beheerst. Ze veroverde goud op de rugslag en legde op de schoolslag en vrije slag beslag op de tweede plaats. Jasmijn Berghout en Lieke van Huis stonden naast Tessa op het podium bij de rugslag. Jasmijn op de tweede plaats, Lieke werd derde. Lieke zwemt een goede schoolslag en werd knap eerste. Haar zusje Fenna werd derde. De 25 meter vrije slag werd ook door Lieke gewonnen. Jasmijn Berghout werd op deze afstand derde.

Marijn Vos zwom voor de eerste keer een wedstrijd en zwom en goede rugslag. Ruglsag was ook Jeanne van Dinteren’s beste afstand, ze zwom een mooi persoonlijk record. 

In de categorie jongens minioren 6 tot en met senioren zwommen Arend Vlasma, Ruben van Veenen en Guido Brander. Alle afstanden werden gewonnen door regerend clubkampioen Arend Vlasma. Ruben van Veenen ontving 4 zilveren medailles en Guido kreeg 4x de bronzen medaille uitgereikt.

Bij de meisjes junioren 1 tot en met senioren werd Fardau Cazemier eerste op de 50 meter vlinderslag. Lotte Berghout werd tweede, Jildou Twijnstra werd derde. Mirthe de Haan was de beste op de 50 meter rugslag, tweede werd Fardau Cazemier, het brons was voor Lotte Berghout. Schoolslag is de beste slag van Larissa Hendriks, zij liet dat ook tijdens de clubkampioenschappen zien en veroverde goud. Mirthe de Haan werd tweede en Fardau Cazemier mocht op de derde plek op het podium plaatsnemen. Fardau won na de 50 meter vlinderslag ook goud op de 50 meter vrije slag. Ze werd op het podium vergezeld door Lotte Berghout die tweede werd en Larissa Hendriks die derde werd.

Bij de Masters wordt in mix-vorm gezwommen en de prijzen verdeeld. Ger de Haan won alle 4 afstanden. Bij de vlinderslag werden Elriecke Buurlage en Miranda Berghout tweede en derde. Bij de rugslag ruilden Elriecke en Miranda van plek, Miranda legde beslag op zilver, Elriecke kreeg de bronzen medaille uitgereikt. Daarna werden de medailles uitgereikt voor 50 meter schoolslag. Gerdien van Huis was hier -na Ger- de beste. Zij won zilver. Miranda Berghout won brons. Gerdien en Miranda konden voor de 50 meter vrije slag nog eens op dezelfde plaatsen gaan staan, zij wonnen ook op deze afstand zilver en brons.

Aan het einde van iedere avond werden spannende estafettes gezwommen. Na de prijsuitreiking en bekendmaking van de clubkampioen kregen alle zwemmers een oorkonde met daarop de gezwommen tijden. Nu de clubkampioen bekend is, is het tijd voor zomervakantie en kunnen we komend seizoen weer een kans wagen Arend te snel af te zijn. Maar zover is het nog niet: hij mag zich een jaar de beste van de club noemen. Gefeliciteerd Arend!