Ruben van Veenen derde op RZK

Voor het tweede weekend van de Regionale Zomerkampioenschappen zwemmen hadden 3 zwemmers van ZCNF ’34 uit Oosterwolde zicht gekwalificeerd. Na een goed eerste weekend, gingen Mirthe de Haan, Arend Vlasma en Ruben van Veenen gemotiveerd naar Drachten waar in het 50-meter-bad de kampioenschappen werden gezwommen.

Ruben en Arend kwamen zaterdag aan de start op de 50 meter vlinderslag. Ze zwommen in dezelfde serie naast elkaar op baan 7 en 8. Ruben had een iets snellere inschrijftijd en bleef zijn teamgenoot ook in deze sprint voor. Hij eindigde op de vierde plaats in 29.32. Arend werd vijfde in 29.82. Mirthe mocht starten op de 100 meter rugslag. Ze verbeterde haar tijd naar 1.24.17. Een mooie prestatie omdat zwemmers in een 50-meter-baan minder keerpunten maken en daardoor vaak hun tijd niet verbeteren. Hierna zwom Arend 100 meter schoolslag. Hij startte heel snel en keerde na 34.52. Deze opening bleek toch te snel, op de tweede baan kon hij het tempo niet goed vasthouden en finishte hij na 1.17.19. Zondag zwommen Arend en Ruben beide nog 2 afstanden. Arend zwom 200 meter schoolslag, Ruben 100 meter vlinderslag en beide kwamen ook uit op de 50 meter vrije slag. In de voorlaatste serie van de 200 meter schoolslag kwam Arend in de buitenste baan (8) in actie. De eerste baan ging prima en ook daarna wist hij het tempo goed vast te houden. De tussentijd na 100 meter was 1.19.46, na de volgende 100 meter werd de klok stilgezet op 2.48.73.

Hierna werd gesprint op de 50 meter vrije slag. Arend liet zien dit ook op de lange baan prima te beheersen. Hij finishte na 26.94. Ruben zwom ook hier in de baan naast zijn trainingsmaatje, maar kon hem niet bijhouden. Hij tikte aan na 27.41. Op de 100 meter vlinderslag zwom Ruben op de eerste baan een iets lager tempo om in de tweede baan goed te versnellen. Een tactiek die hem niet alleen een persoonlijk record opleverde (1.05.09), maar ook een knappe derde plaats.

Met 3 zwemmers en 17 individuele starts in een seizoen dat door corona en lockdowns best ingewikkeld was, kunnen we heel tevreden zijn. De bronzen medaille van Ruben op zondagmiddag was een goede afsluiting van de kampioenschappen. Er zijn meer zwemmers met flinke sportieve ambities en we verwachten bij de winterkampioenschappen dan ook met een grotere groep deel te nemen. De komende weken staan in het teken van de voorbereiding van de minioren op de Regionale Miniorenfinales die in juni in Beilen worden georganiseerd. We hopen dat ook daar hard gezwommen wordt en er eremetaal meegenomen mag worden naar Oosterwolde,” aldus trainster Mariët Karbet.