Synchrodames zwemmen interregio

Afgelopen zaterdag werd in het Amarena Zwembad in Amersfoort een Interregiowedstrijd gezwommen. Dit zijn wedstrijden waar alle synchroonzwemsters uit Nederland aan mee mogen doen en is dan ook een landelijke competitie. Zaterdag werd deze wedstrijd gezwommen voor de categorie junioren (16 tot 18 jaar). Voor ZCNF’34 zwommen er twee zwemsters; Bowien van der Vegt en Maureen Haisma.

Met zoveel deelnemers betekent het meestal dat het een pittige wedstrijd wordt; er zijn heel veel zwemmers en de jury moet dus erg streng zijn om verschillen duidelijk te maken tussen de zwemmers. Dit houdt dus ook in dat het lastig is om je hier op voor te bereiden. De figuren worden een paar dagen voor de wedstrijd geloot, dus de zwemmers hebben weinig tijd om voor de figuren nog even de puntjes op de i te zetten.

Omdat die marges zo smal zijn, kunnen kleine verschillen groot uitpakken. Beide dames worden door hun trainer als min of meer gelijkwaardig ingeschat, wat ook bleek uit de scores bij de verschillende figuren. Behalve bij het derde figuur dan; de Kiep Swirl. Hier liet Maureen Haisma net wat te veel liggen naar de smaak van de jury waardoor ze ten opzichte van haar clubgenote een aantal plaatsen zakte. De uiteindelijke score was 55,6246 voor Van der Vegt en 52,6066 voor Haisma.

Extra druk werd er op de wedstrijd gelegd door een wijziging in de reglementen; om mee te mogen doen aan de Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren moeten er nu hogere punten worden gehaald. Voorheen was de limiet 55 punten, maar vanaf dit seizoen is dat 57 punten. Hoewel de dames vorig seizoen nog de finaledag haalden op het NJK slaagden ze er deze wedstrijd dus niet in een limiet te halen. Trainer Jacquelien Haisma baalde na afloop dan ook van de uitslag: “ik vind het echt ontzettend jammer dat ze er niet in geslaagd zijn een limiet te halen, van beide weet ik gewoon dat ze het kunnen. Volgende week is er weer een wedstrijd, maar dan in onze eigen regio. Misschien dat een thuiswedstrijd de meiden wat beter ligt”