Synchroonzwemmers sluiten seizoen met succes

Afgelopen zaterdag zwommen de synchroonzwemmers van ZCNF’34 het seizoen af met hun laatste figurenwedstrijd. Plaats van handelen was Sportstad Heerenveen, en de de club uit Oosterwolde slaagde er in een grote verzameling diploma’s, limieten en medailles mee naar huis te nemen.

De grootste prijs was voor Janny Vledder. Bij de senioren slaagde zij er in om als eerste te eindigen. Na drie figuren stond ze al eerste en toen moest haar beste figuur nog komen. Uiteindelijk bleek ze op drie van de figuren als eerste geëindigd te zijn. Het leverde haar een prachtige score op van maar liefst 66,0450 punten op. Niet alleen een gouden medaille, maar ook een solo-limiet en een prestatie-medaille van de KNZB. Deze laatste wordt speciaal voor hoge scores uitgereikt en Vledder mag nu nummer twee op gaan spelden, want bijna tien jaar geleden haalde zij ook al eens een prestatiemedaille, toen nog in de categorie Junioren. Maar er waren nog meer goede prestaties want ook Kim de Vries, Jacquelien Haisma, Hendrea Tingen, Bianca Bos en Marije de Jong haalden een limiet. Twee van deze limieten geven iemand recht om in een ploeg uit te komen op het NK en de eerste is daar dus nu van binnen. Net buiten de limieten vielen Angela Voskuilen en Janneke Tingen. Tingen viel al bij het eerste figuur uit met een schouderblessure en moest dan ook de wedstrijd al vroeg staken.

Bij de junioren geen limieten, maar wel blije gezichten. Van de zes zwemmers eindigden er vijf boven de diplomagrens. Voor Maureen Haisma en Bowien van der Vegt had dat geen gevolgen omdat zij dit diploma al in bezit hebben. Zwemmers Lenthe Westerlaan, Kim van der Wel en Eva de Vries hadden dit diploma nog niet maar hun scores waren allen boven de 52-puntengrens waardoor ze nu het diploma gehaald hebben. Alleen Ilse Dijkstra slaagde er net niet in het diploma te halen, maar omdat zij de jongste is van de juniorzwemsters maakte trainster Anita Bul zich daar niet druk over: “Ilse is twee jaar jonger dan de andere meiden dus het is al knap dat ze hier tussen kan zwemmen, dat gaat echt goedkomen”.

Bij de Age-2 zwemmers was het Carmen Haisma die met een diploma naar huis ging. Haar score van 48,7347 was goed genoeg voor zowel een diploma als voor een limiet voor de Synchrobeat, de Nationale Kampioenschappen voor meisjes tot 16 jaar. Elisa Vaartjes haalde bijna dezelfde score, namelijk 48,1327 maar toch was er voor haar geen limiet. Zij is namelijk net iets ouder en moet daarom aan iets strengere eisen voldoen. Zij liet wel goede figuren zien, maar liet net wat te veel punten liggen op het laatste figuur om de limiet binnen te halen.

De laatste categorie die in actie kwam was Age-1 en hier had ZCNF’34 vier zwemmers ingeschreven. En alle vier gingen ze met een diploma naar huis. Met 48,0094 punten haalde Rowena Hooijsma hier een prachtige vierde plaats, slechts 0,7 punt scheidde haar van de bronzen medaille. Helaas voor Hooijsma geen limiet omdat zij te oud is voor deze categorie, maar dus wel een diploma. Hiermee kan ze bij de volgende wedstrijd in een hogere categorie uitkomen. Datzelfde gold voor Seline Kruize en Roelof Jan Noppers. Ook zij haalden een diploma. De enige van het viertal die er ook nog een limiet aan over hield was Mare van Berkum, die – in tegenstelling tot de andere drie – volgend seizoen ook nog in deze categorie mag uitkomen.

Trainster Jetske Postema was na afloop dan ook zeer tevreden: “het was een lange dag, maar we gaan met een prachtig resultaat naar huis”