Synchroonzwemsters kampioen van Noord Nederland

Afgelopen weekend werden in Raalte en Heerenveen de regiokampioenschappen gehouden voor uitvoeringen van het synchroonzwemmen. ZCNF’34 uit Oosterwolde was daar ruim vertegenwoordigd en slaagde er op zondag in de Koninginnetitel in de wacht te slepen; het groepsnummer in de categorie senioren werd overtuigend eerste

Maar voordat het zover was, werd op zaterdag het deel gezwommen voor de zwemmers tot 16 jaar in de categorieën Age-1 en Age-2. Ondanks dat er goed gezwommen werd, slaagden de zwemmers uit Oosterwolde er niet in medailles mee naar huis te nemen en dat had meerdere oorzaken. Met ingang van dit seizoen zwemmen de synchroonzwemmers in een veel grotere regio. Omdat in regio Noord steeds minder clubs overblijven, was het in het verleden niet zo moeilijk kampioen te worden, helemaal omdat ZCNF’34 in vergelijking met de andere verenigingen in Noord veel jongere zwemmers heeft. Door het samengaan met regio Oost zijn er ineens 8 nieuwe verenigingen bijgekomen. Verenigingen die al langer samen strijden en ook de jongste zwemsters daar zijn gewend aan een zwaardere competitie. Toch was trainster Clara Bosma optimistisch: “We zien dat de zwemmers wat moeten wennen aan veel meer teams bij een wedstrijd. En daarnaast hebben ze de afgelopen twee jaar bijna geen wedstrijden gezwommen”.

In categorie Age-1 zwom Carmen Haisma een solo op “Where the streets have no name”. Hier had ze ook op de Synchrobeat al op gezwommen en in Raalte leverde het haar 48,5333 punten op, wat uiteindelijk resulteerde in een vijfde plaats. In dezelfde categorie zwom Carmen samen met Roelof Jan Noppers een duet waarbij ze ook de vijfde plaats haalden op muziek “Bom Bom”. In Age-2 zwom Elisa Vaartjes met 54,2000 punten naar een zesde plaats met haar uitvoering op “Aurora”. Het duet in deze categorie werd gezwommen door Ilse Dijkstra en Tessa Menger. Een van de meisjes verslikte zich waardoor ze stil vielen. En dat wordt door de scheidsrechter onmiddellijk afgestraft. Ze mochten opnieuw beginnen, maar dan wel buiten mededinging. Dat was erg jammer, omdat ze uiteindelijk ruim 50 punten bij elkaar zwommen en daar anders zesde mee geworden zouden zijn. Als laatste kwam de groep met Age-1 en Age-2 zwemmers in actie. De groep, bestaande uit Ilse Dijkstra, Tessa Menger, Ilse Postma, Myrthe Kruisheer en Elisa Vaartjes slaagde er niet in bij de medailles te zwemmen, maar hun “Greatest Showman” uitvoering was alsnog goed voor 44,7667 punten.

opnames door Ate Postma

De zondag stond in het teken van de uitvoeringen voor de junioren en senioren en ook hier was ZCNF’34 present. Ook hier werd gezwommen in de nieuwe samenstelling met Regio Oost, maar de junioren en senioren zwemmen vaker in grotere competities en konden daar goed mee omgaan. Als eerste werd het Combinatienummer gezwommen, een nummer met tien zwemsters die in wisselende samenstellingen zowel solo-, duet- als groepselementen laten zien. De zinnen waren gezet op een eerste plaats maar dat bleek wat te hoog gegrepen. De score van 65,1667 punten was heel mooi, maar net een puntje te weinig voor de eerste plaats.

Bij de solo’s van de senioren had ZCNF’34 twee ijzers in het vuur; Angela Voskuilen liet een mooie vertolking zien op de muziek “Out of my leage”. Ze had hier lang op geoefend, wat haar uiteindelijk 56,3333 punten en een zesde plaats opleverde. Iets hoger eindigde Kim de Vries. Zij haalde met 60,4000 punten op muziek “Caprice” een vierde plaats, dus net buiten de prijzen. Bij de duetten van de junioren zwommen twee tweetallen. Lenthe Westerlaan en Kim van der Wel zwommen samen naar een score van 55,9000 punten, maar vielen niet in de prijzen. Dat deden Maureen Haisma en Bowien van der Vegt wel. En hoe, want met 64,6667 punten waren ze iedereen de baas zodat hun “Tick Tock goes the clock” met goud werd bekroond. Bij de senioren zwommen de zussen Janneke en Henriëtte Tingen samen naar een vierde plaats. Op minder dan 1 punt bleven zij van brons met hun score van 63,6667 punten.

Het groepsnummer voor de senioren wordt traditioneel gezien als het hoofd- of ook wel koninginnenummer gezien; een nummer met veel prestige. Voor aanvang van de wedstrijd werd goud niet realistisch geacht, gezien de competitie. Groot was dan ook de verrassing toen het goud werd binnengesleept; met bijna een punt voorsprong op de nummer twee; 67,8000 punten. De strijd werd hier vooral gewonnen op artistieke impressie en moeilijkheid. Coach Albertine Vledder: “We hebben hier als team zo geweldig hard aan gewerkt en de titel kampioen van Noord en Oost Nederland voelt echt heel erg goed”

Alle uitslagen zijn te vinden op onze uitslagenpagina.