Synchroonzwemsters tellen af met top2000

In hun eigen bad in Oosterwolde gaven de synchroonzwemsters van ZCNF’34 een Top2000 Synchro Show. Beide voorstellingen waren stijf uitverkocht en werden door het publiek enthousiast ontvangen.

De show kende een lange voorbereiding; al in 2021 werd begonnen met de voorbereiding en de planning was ook om in dat jaar de voorstelling te geven. Er werd met succes een aanvraag ingediend bij Het Fonds van de Gemeente Ooststellingwerf om de voorstelling financieel mogelijk te maken. Daarna gooide covid roet in het eten en de voorstelling moest een jaar uitgesteld worden.

Dit voorjaar werd de voorbereiding weer opgepakt. Meerdere werkgroepen werden ingericht en zo’n 70 vrijwilligers waren maandenlang in touw met de voorbereidingen. Kleding moest worden gemaakt, net als promotiemateriaal en zwembadversiering. Daarnaast had elke werkgroep een eigen draaiboek die ook weer moesten worden samengevoegd.

Afgelopen zondag was het moment suprême aangebroken en kon de voorstelling beginnen. Een openingswoord werd gedaan door wethouder Jelke Nijboer die het belang van sport nogmaals ondersteepte en de vereniging prees voor de goede inzet die het toonde om de maatschappelijke samenhang te bevorderen. Te gast waren uiteraard ouders van de zwemsters zelf en het bestuur van de zwemvereniging, maar ook bewoners van Stellinghaven en Rikkingahof waren uitgenodigd om samen met begeleiders te komen kijken.

Een speciale gast was de 90-jarige Bep Woldhuis. Zij was het die in 1980 de tak synchroonzwemmen van ZCNF’34 startte. Destijds had men moeite om meisjes in de leeftijd van 12-18 bij de club te houden. Zij stelde voor om een kunstzwemafdeling te beginnen. Het bestuur was akkoord en na een spoedcursus “training geven” konden de eerste zwemsters beginnen. En ook van die eerste lichting zwemsters was een afvaardiging aanwezig. Enkele van deze zwemsters zijn nu zelf ook nog steeds actief in het sycnhroonzwemmen en het was dan ook een hartelijk weerzien waarbij er een rij ontstond van mensen die met de oprichtster op de foto wilden gaan.

Maar het ging natuurlijk om het zwemmen. De trainsters hadden in totaal 56 nummers uit de Top2000 verwerkt in meerdere sets met nummers. De muziek en lichtshow werd verzorgd door DJ Roderik Twint uit Oldeberkoop en aan elkaar gepraat door Marja de Vries en Patrick Tingen. Zij loodsten het publiek door 5 sets met muziek die varieerden van Edit Piaff tot Abba en van Faithless tot Danny Vera. Naadloos liep het ene nummer over in het andere en de 43 zwemsters maakten het de toeschouwers niet makkelijk; het ene moment zwom er een zwemster een solo, het andere moment doken er meerdere zwemsters rondom haar op uit het water om samen door te gaan als een groep. Zwemsters doken vanaf de kant, zwommen met ballonnen, paraplu’s, lichtjes en glazen wijn en tilden en passant ook nog een paar keer een medezwemster tot aan het wateroppervlak naar boven. De show duurde voor menig bezoeker dan ook veel te kort.

Hoofdtrainster en event-manager Albertine Vledder kijkt met voldoening terug op het geslaagde evenement: “We hebben zoiets nog nooit eerder gedaan en hebben ons een slag in de rondte voorbereid. Waanzinnig dat ons dit samen zo goed gelukt is en ik ben dan ook supertrots op onze zwemsters, trainsters en al die vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt”