ZCNF ’34 actief op vier plaatsen

Dat zwemmen een sport voor jong en oud is, bleek afgelopen zaterdag maar weer eens. Zwemmers van ZCNF ‘34 uit Oosterwolde kwamen op 4 verschillende wedstrijden in actie; de jongste zwemmers waren 8, de oudste 60 jaar jong. Door de inzet van Gerdien van Huis en Martin van Weperen, die de zwemmers in respectievelijk Franeker en Wolvega coachten, kon er op 4 verschillende plaatsen worden gezwommen en konden de zwemmers aan de start verschijnen en voor de winst racen. 

Zuiderzee Masters

Aan het Zuiderzee Mastercircuit werd door Gea Kuiper meegedaan. Doordat veel masters afgelopen weekend op de Europese Master kampioenschappen hadden gezwommen, was de wedstrijd in Lelystad minder druk bezocht dan gebruikelijk. Gea profiteerde hier maximaal van; ze zwom naar de derde plaats op de 100 meter wisselslag in 1.54.05. Op de 25 meter schoolslag verbeterde Gea haar tijd naar 25.37, deze tijd was goed voor de eerste plaats. Op de 100 meter vrije slag moest ze een zwemster voor laten gaan. Gea werd in 1.43.70 tweede. 

Regionale zomerkampioenschappen

In Drachten werd afgelopen weekend gestreden om de medailles in de Regionale zomerkampioenschappen op lange baan. Hierbij wordt niet op 25, maar op 50 meter gezwommen. Arend Vlasma en Ruben van Veenen zwommen al eerder op dit kampioenschap, de twaalfjarige Mirthe de Haan debuteerde. Sinds februari wist ze voor 3 afstanden een startbewijs te halen. Zaterdag kwamen Arend en Ruben in actie op de 100 meter vrije slag. Ruben ging vlot van start, hij tikte aan na 1.00.09. Arend Vlasma werd in 58.44 knap vijfde. Mirthe startte op de 50 meter vrije slag. Met een prima beenslag en goede armslag finishte ze in 35.27. Ruben en Arend zwommen hierna 200 meter wisselslag. Na een goede vlinderslag, hield Ruben op de rugslag en schoolslag het tempo goed vast, met zijn snelste slag -borstcrawl- als laatste, werd de klok stilgezet na 2.30.35. Arend had een betere inschrijftijd, maar zijn rug- en schoolslag waren minder snel. Na een snelle baan borstcrawl was 2.33.92 de eindtijd.

Zondagmorgen waren de zwemmers om 10:00 weer terug in Drachten voor de tweede sessie. Arend kwam voor de 50 meter schoolslag aan de start. Na de start met goede onderwaterfase, zwom hij in 34.77 naar het eindpunt. Met een miniem verschil van 0.04, moest hij met de vierde plaats genoegen nemen. Mirthe de Haan zwom 50 meter rugslag. Vanaf de start zwom ze een hoog armtempo en prima beenslag wat een mooi persoonlijk record opleverde. Omdat meisjes geboren in 2009 en 2010 in dezelfde categorie zwemmen, was er geen eremetaal voor Mirthe. Van de meisjes “2010” was haar tijd, 38.82 goed voor de derde plaats. Ruben en Arend doken hierna het water in voor 200 meter vrije slag. Ruben had zijn race goed ingedeeld en tikte aan na 2.16.09, hij moest Arend voor laten gaan. Arend zwom een tijd van 2.14.41. Volgende week wordt het tweede deel van de RZK gezwommen en komen de drie zwemmers samen nog 8 keer in actie. 

Vijfkamp Wolvega

Larissa Hendriks, Fardau Cazemier en Femke van Weperen waren de enige deelnemers die ZCNF ’34 in Wolvega vertegenwoordigden bij het derde deel van de Vijfkamp. De drie meisjes zwemmen in dezelfde leeftijdscategorie en zwommen 50 meter schoolslag, 100 meter vrije slag en 50 meter rugslag. Op de 50 meter schoolslag was Larissa haar teamgenoten te snel af, ze zwom deze afstand in 44.54 en werd derde. Fardau Cazemier kwam tot 48.59, ze verbeterde haar persoonlijk record met bijna een seconde. Ook Femke van Weperen verbeterde haar tijd en tikte aan na 50.89.Op de 100 meter vrije slag liet Fardau Cazemier zien een prima borstcrawl te zwemmen. Met overmacht -en in een tijd van 1.13.95- won ze deze afstand. Larissa Hendriks werd knap derde in 1.17.63, zij zwom 12 seconden van haar persoonlijk record: een enorme prestatie. Femke van Weperen kwam niet helemaal goed in haar slag, ze finishte na 1.27.18. Op de 50 meter rugslag deed Femke betere zaken, ze scherpte haar persoonlijk record aan naar 43.79. Larissa Hendriks werd vierde in 41.90. Fardau Cazemier werd derde in 40.61.

Miniorencircuit Franeker

Het grootste team zwemmers, de minioren, waren zaterdagmiddag naar Franeker gereisd. Hier werd deel 1 van het Miniorencircuit gezwommen. Deze wedstrijd stond eigenlijk afgelopen januari al gepland, maar kon toen niet doorgaan. Zaterdag kon er dan toch worden gezwommen en dat deden de ZCNF-ers heel goed. Jesse Spoelstra, Lieke van Huis, Guido Brander en Jasmijn Berghout begonnen met de wisselslag-estafette. Hun tijd, 3.25.29 leverde de eerste plaats op. Guido Brander zwom in de estafette 50 meter vlinderslag en kwam even later aan de start voor de 100 meter vlinderslag. Hij had deze afstand nog nooit op een wedstrijd gezwommen en dat maakt het lastig om goed in te schatten hoe snel je kunt beginnen en ook het eind nog te halen. Zijn tijd, 2.00.62 is een prima uitgangspunt om verder mee te zwemmen.

Jasmijn Berghout debuteerde ook op de 100 meter vlinderslag, zij deed dit in 2.02.36 en werd tweede. Elin Vos kwam ook voor het eerst in een wedstrijd op dezelfde afstand in actie, ze tikte aan na 1.47.78. Deze tijd was goed voor de eerste plaats. Jeanne van Dinteren en Tessa ter Borg zwemmen nog niet zo heel lang en kwamen op 50 meter rugslag en 50 meter schoolslag aan de start. Tessa ging als een speer op de 50 meter rugslag, het keerpunt werd niet helemaal goed uitgevoerd. Doordat ze de muur niet heeft geraakt, telt haar tijd (53.36) officieel niet mee. Jeanne van Dinteren liet een goed keerpunt zien, zij werd in 1.00.79 derde. Bij de 25 meter rugslag kwamen Fenna van Huis en Thijs Scholtes Ausma in het water. Fenna tikte aan na 29.22, Thijs werd derde in 26.05. Na al 2 keer vlinderslag gezwommen te hebben, kon Guido op de 100 meter vrije slag niet sneller dan 1.26.70. Jesse Spoelstra verbeterde zijn persoonlijk record met 15 seconden naar 1.54.19, niet alleen zijn slag is de laatste weken beter geworden, ook de keerpunten zijn sneller wat dit mooie resultaat als gevolg heeft.

Lieke van Huis en Jasmijn Berghout zwommen voor de verandering op de 100 meter vrije slag nu eens niet naast elkaar. Lieke kwam een serie voor Jasmijn in actie. Lieke zwom 1.42.96. Jasmijn was met 1.39.22 haar clubgenote te snel af, ze werd derde. Ook Elin Vos kwam op deze afstand in actie, zij werd in 1.34.02 knap derde. Jeanne van Dinteren en Tessa ter Borg zwommen 50 meter schoolslag. De meisjes tikten na 1.00.94 en 1.00.88 en lieten daarmee zien aan elkaar gewaagd te zijn. Jeanne werd tweede. Bij de start was er water in de zwembril van Tessa gekomen, ze probeerde dit tijdens de race te verhelpen. Omdat hierdoor de zwemslag onderbroken werd, werd ze gediskwalificeerd. Thijs Scholtes Ausma en Fenna van Huis zwommen 25 meter vrije slag. Thijs zwom in 21.88 een prima race, hij werd derde. Fenna tikte aan na 27.50. Op de 200 meter wisselslag werden Guido Brander en Jesse Spoelstra gediskwalificeerd doordat zij bij het rugslagkeerpunt toe vroeg van rug- naar buikligging draaiden en volgens de reglementen daardoor geen rugslag meer zwommen, maar borstcrawl.

Bij Liek van Huis en Jasmijn Berghout gingen de keerpunten wel goed, Lieke verbeterde haar tijd naar 4.13.19. Jasmijn tikte aan na 4.05.00. Haar tijd was goed voor de derde plaats. Elin Vos was alle andere meisjes junioren 1 te snel af op de 200 meter wisselslag. Ze zwom een persoonlijk record van 11 seconden en tikte aan na 3.34.89. Deze tijd leverde een mooie eerste plaats op. Ondanks een aantal diskwalificaties, zijn er goede tijden gezwommen en bleef de sfeer uitstekend. Tijdens de pauze, halverwege de wedstrijd, vierden de ZCNF-ers alvast een feestje door in de polonaise langs het zwembad te lopen. De zwemmers willen natuurlijk een goede prestatie neerzetten en hopen met een medaille naar huis te gaan, maar hebben het onderling ook gewoon heel gezellig met elkaar, dat is echt heel leuk om te zien.