ZCNF tweede bij Wellerobbencup

In Haulerwijk organiseerde zwemclub De Wellerobben voor de tweede keer in 1 seizoen de Wellerobbencup. Het seizoen werd niet alleen afgesloten met deze wedstrijd, op 28 augustus 2021 was het ook de eerste wedstrijd waar de zwemmers van ZCNF ’34 het seizoen mee begonnen.

Afgelopen zaterdag werkte het weer goed mee, met een lekker zonnetje kon iedereen de wedstrijd goed volgen, al was het voor de zwemmers waar rugslag voor op het programma stond iets minder prettig.

Na de eerste estafettes die we niet konden invullen, was het de beurt aan Fenna van Huis en Tessa ter Borg. Zij zwommen 25 meter rugslag. Tessa zwom een heel snelle race en tikte als eerste aan in haar serie. Haar tijd, 22.77 betekende een piepklein persoonlijk record van 2 honderdste van een seconde. Nog mooier was dat ze bij de prijsuitreiking de gouden medaille omgehangen kreeg. Fenna tikte aan na 29.74. Thijs Scholtens Ausma zwom dezelfde afstand bij de jongens. Hij finishte na 26.24 en werd tweede. Bij de meisjes minioren 5 werd door Jeanne van Dinteren, Lieke van Huis en Jasmijn Berghout gezwommen. Jeanne scherpte haar tijd met ruim 5 seconden aan naar 52.19, wat goed was voor de vierde plaats. Lieke veroverde brons in 44.84. Jasmijn Berghout bleef tot het einde van de tweede baan een zwemster van PWC voor, het was best spannend, maar met 42.04 was Jasmijn de snelste, goud voor Jasmijn! Jesse Spoelstra en Guido Brander lieten ook een goede race zien. Jesse verbeterde zijn tijd met bijna 4 seconden naar 49.74 en eindigde als vierde. Guido bleef iets boven zijn beste tijd, maar in 37.02 mocht ook hij de gouden medaille in ontvangst nemen.

Met overmacht legde Mirthe de Haan hierna beslag op de eerste plaats bij de 25 meter rugslag. Haar leeftijdscategorie zwemt niet vaak meer 25 meter, dat ze een persoonlijk record zwom is dan ook niet verbazingwekkend. Haar tijd 18.97 was dan ook prima. Larissa Hendriks, Fardau Cazemier, Lotte Berghout en Femke van Weperen kwamen hierna al snel in actie op de 50 meter schoolslag. Femke werd in de voorlaatste serie tweede met een verbetering van haar tijd naar 50.84. Fardau, Lotte en Larissa zwommen met z’n drieeen in de laatste serie. De eerste baan ging het mooi gelijk op, maar na het keerpunt zwom Larissa bij de andere 2 weg. Zij tikte in de serie als eerste aan. Lotte en Fardau hielden het spannend tot het eind. Lotte kwam iets beter uit en tikte aan na 47.62, voor Fardau werd de klok stilgezet na 47.99. In de eindstand mocht Larissa het zilver in ontvangst nemen, Lotte kreeg de bronzen medaille uitgereikt. Fardau belande net naast het podium, voor haar was de vierde plaats. Jildou Twijnstra en Silver Veenstra kwamen aan de start voor 50 meter vlinderslag. Jildou behaalde de tweede plaats door in 37.64 de twee banen af te leggen. Silver deed dit in een tijd van 42.12.

Arend Vlasma en Ruben van Veenen waren hun concurrentie te snel af op 50 vlinderslag. Arend nam vanaf de start de leiding en liet Ruben niet passeren. Arend werd met een tijd van 29.04 eerste, de tweede plaats was voor Ruben. Hij zwom 29.96. Ger de Haan, Miranda Bijzitter en Roos de Jong zwommen 100 meter schoolslag. De dames waren eerst. Roos wist zich, met een tijd van 1.29.40 naar de derde plaats op het podium te zwemmen. Miranda eindigde na 1.33.38. In zijn serie nam Ger vanaf de startduik de koppositie in. De zwemmer naast hem in baan 3 wist hem op de derde baan in te halen, maar dat duurde niet lang. Ger zette alles op alles en nam de leidende positie weer over. In 1.30.53 tikte hij als eerste aan. In de volgende serie waren de heren sneller, waardoor er geen medaille werd behaald. Hierna werd de eerste estafette gezwommen door ZCNF. Femke van Weperen, Roos de Jong, Lotte Berghout en Larissa Hendriks zwommen 4x 25 meter wisselslag. In een spannende strijd met PWC uit Buitenpost werden de dames derde.

Na de pauze kwamen Tessa ter Borg en Fenna van Huis voor de tweede afstand in actie. Er stond 25 meter vrije slag op het programma. Tessa legde de afstand in 20.49 af. Een tweede persoonlijk record en eerste plaats! Fenna zwom in 25.60 een goede race, het zag er heel netjes uit, maar was niet sneller dan haar beste tijd. Na een tweede plaats op de rugslag, deed hij dat nog eens op de 25 meter vrije slag. Met 21.67 haalde hij bovendien ook nog een persoonlijk record. Lieke van Huis, Jeanne van Dinteren en Jasmijn Berghout zwommen 50 meter schoolslag. Lieke scherpte haar tijd met ruim 3 seconden aan en werd in 52.61 eerste. Ook Jeanne en Jasmijn zwommen een persoonlijk record. Jeanne tikte aan na 1.00.78 en werd hiermee vierde. Jasmijn legde beslag op het brons in 57.64. Jesse Spoelstra en Guido Brander zwommen alle twee een persoonlijk record op 50 meter schoolslag. Jesse verbeterde zijn tijd naar 56.57, hij werd vierde. Guido was de anderen te snel af, in 52.11 won hij deze afstand. Mirthe de Haan nam op de 50 meter vrije slag afstand van de andere zwemsters, zij werd opnieuw eerste door in 34.37 aan te tikken. Larissa Hendriks, Femke van Weperen, Lotte Berghout en Fardau Cazemier zwommen ook 50 meter vrije slag. Fardau en Lotte lagen de eerste baan naast elkaar en even leek het erop dat Lotte de snelste werd. Fardau had een uitstekende eindsprint en veroverde in 32.95 de eerste plaats. Lotte mocht de zilveren medaille mee naar huis nemen, zij werd in 34.23 tweede. Larissa had zaterdag 35.61 nodig om 50 meter vrije slag af te leggen en Femke tikte na 39.98 aan. Op de 50 meter schoolslag waren Silver Veenstra en Jildou Twijnstra niet snel genoeg om een medaille te bemachtigen. Silver zwom een tijd van 46.79, voor Jildou werd de klok stilgezet na 45.91.

In de afgelopen trainingsweken heeft Arend Vlasma zijn al snelle schoolslag nog sneller gemaakt door iets minder diep te zwemmen. Hierdoor werd een persoonlijk record verwacht en die verwachting werd zaterdag waargemaakt. Hij werd overtuigend eerste in een tijd van 33.41. Ruben van Veenen moest met 36.04 genoegen nemen met de tweede plaats. Roos de Jong en Miranda Bijzitter belanden op de 50 meter vrije slag bij de dames net buiten het podium. Roos werd vierde in 34.06, Miranda eindigde net na haar. In 35.05 werd ze vijfde. Ook Ger de Haan bleef op de vierde plaats steken. Hij zwom 50 meter vrije slag in 30.66. Als laatste werd 8x 25 meter vrije slag gezwommen. Mirthe de Haan, Guido Brander, Jildou Twijnstra, Ger de Haan, Fardau Cazemier, Arend Vlasma, Silver Veenstra en Ruben van Veenen vormden het estafetteteam. PWC had de leiding genomen, maar Ruben had een enorm goede sprint. Helaas was voor ZCNF was het bad in Haulerwijk net een paar meter te kort, waardoor hij de zwemster van PWC niet kon inhalen. Met een verschil van 0.73 werd ZCNF tweede. Hun tijd was 2.01.94. PWC werd eerste in 2.01.21.
Met zoveel goede resultaten en 24 medailles, waarvan 11x een eerste plaats was het bij de uitreiking van de Wellerobbencup nog spannend. Toen voor de derde plaats “De Wellerobben” werd omgeroepen, begon het wat te kriebelen: zouden we eerste zijn geworden? Die eer ging naar PWC, wij werden knap tweede. Een prima plek en uitdaging voor volgend seizoen!