Fardau Cazemier goed op dreef bij Vijfkamp in Heerenveen

Een afvaardiging van ZCNF ’34 deed afgelopen zaterdag mee aan deel 1 van de Vijfkamp. De Vijfkamp is een onderlinge competitie, die oorspronkelijk met vijf, maar inmiddels met zes verenigingen gezwommen wordt. Dit seizoen is al het 39ste seizoen dat de deelnemende verenigingen strijden om de altijddurende wisselbokaal die vorig seizoen werd gewonnen door de zwemclub uit Oosterwolde.

De middag verliep goed, er werden mooie tijden gezwommen en prima resultaten geboekt. Na HZ&PC uit Heerenveen behaalden de ZCNF-ers de beste klasseringen. 4 Maal werd de eerste plaats gehaald, maar liefst 7 keer was een zwemmer van ZCNF tweede en ook 4 keer werd de derde plaats behaald. Jeanne van Dinteren en Fardau Cazemier wisten allebei hun 3 persoonlijke starts te verzilveren met 3 maal een persoonlijk record te verzilveren.

Fardau Cazemier verraste op de 50 meter vlinderslag. Dat het hard zou gaan was vooraf aan haar race wel bedacht, maar dat het zo snel zou gaan was niet ingeschat. Fardau zwom in de eerste serie en verbeterde haar tijd van 34.79 naar 32.16. In de tweede serie kwamen zes zwemsters aan de start die allemaal een sneller persoonlijk record hadden staan. Geen van hen wist sneller te zwemmen dan de door Fardau gezette tijd, ze werd knap eerste. Thijs Scholtens Ausma zwom een goede 100 meter schoolslag. Hij heeft de laatste weken goed geoefend op zijn techniek en dat werd beloond: hij snoepte bijna 6 seconden van zijn beste tijd en tikte aan na 2.02.64. Tessa ter Borg werd bij de meisjes junioren 1 en later knap tweede in 1.50.75, Grietine Rispens eindigde op de derde plaats in 1.53.28. Op de 100 meter vrije slag voor meisjes jeugd 2 en later zwommen Femke van Weperen, Elin Vos, Jeanne van Dinteren en Mirthe de Haan. Alle vier zwemsters verbeterden hun persoonlijk record, Elin zelfs met 117% naar 1.18.23.

Arend Vlasma was op de 100 meter schoolslag de sterkste. De eerste 50 meter bleven andere zwemmers bij hem in de buurt, maar na een versnelling door Arend konden ze hem niet volgen, de klok werd na 1.11.69 stilgezet. Bij de dames ging Roos de Jong goed van start, de deelnemers aan de 100 meter schoolslag zwommen hard. Roos heeft een goede onderwaterfase en kan vaak het tempo nog even opvoeren in het tweede deel van een race. Ze eindigde als eerste in 1.25.77. Fardau Cazemier verbeterde haar tijd naar 1.27.86 en werd tweede. Femke van Weperen zwom een mooi persoonlijk record op de 50 meter vrije slag, ze verbeterde haar tijd naar 36.29. Mirthe de Haan werd in 32.45 tweede. De 11-jarige Tessa ter Borg doorbrak de grens van 40 seconden op de 50 meter vrije slag, ze werd eerste in 39.91.

De wedstrijd werd afgesloten met estafettes. ZCNF deed met twee teams die qua inschrijftijd dicht bij elkaar zaten, er werden onderling wat opmerkingen over en weer gemaakt. Beide teams waren vastbesloten sneller te zijn dan het andere. Na de start bleek team 1 toch sterker, Fardau Cazemier, Femke van Weperen, Roos de Jong en Arend Vlasma eindigden op de derde plaats in 2.05.20. Elin Vos, Mirthe de Haan, Ger de Haan en Ruben van Veenen werden vijfde in 2.08.82.

Zie de complete uitslagen – ook per zwemmer – op onze uitslagenpagina