Mirthe de Haan derde op Regionale zomerkampioenschappen

Net als het voetbalseizoen, loopt ook het zwemseizoen richting het einde. Zwemmers van 24 verschillende verenigingen uit de drie noordelijke provincies streden in de afgelopen 2 weekenden in het 50-meter-bad in Drachten om de titel Regionaal kampioen zwemmen en individuele medailles om het seizoen mee af te sluiten of een goede tijd voor een startbewijs voor de Nederlandse kampioenschappen.

ZCNF ’34 uit Oosterwolde was met 5 zwemmers aanwezig. Om mee te mogen doen aan de regionale zomerkampioenschappen, moesten eerst limieten worden gehaald. Mirthe de Haan, Arend Vlasma en Fardau Cazemier hadden in totaal voor 18 afstanden sneller gezwommen dan het limiet en mochten inschrijven. Uiteindelijk liet Arend 2 afstanden schieten doordat hij eindexamen doet en je nu eenmaal niet overal tegelijk kunt zijn. De beste klassering was voor de 12-jarige Mirthe de Haan, zij werd op de 200 meter rugslag derde.

Vorige week zaterdag kwam Arend Vlasma aan de start voor o.a. 50 meter vrije slag, deze sprintafstand werd door hem afgelegd in 57.94, een fractie langzamer dan zijn persoonlijk record. Mirthe de Haan en Fardau Cazemier kwamen hierna in actie op dezelfde afstand. Fardau’s debuut om de kampioenschappen verliep goed, ze tikte aan in 30.99 en zwom een persoonlijk record. Mirthe zwom een prima begin van de race, maar kon dit in het tweede gedeelte van de race niet vasthouden, met 33.17 bleef ze boven haar beste tijd. Arend Vlasma zwom hierna 200 meter wisselslag. Na een goede vlinderslag, was het tempo op de rugslag niet goed genoeg om met zijn sterke schoolslag en borstcrawl andere zwemmers nog in te halen, zijn tijd (2.27.91) leverde wel een persoonlijk record op.

Zondagmorgen kwam Arend in actie op de 50 meter schoolslag. Vanaf de start werd hard gezwommen, met 34.29 als resultaat. Fardau en Mirthe zwommen hierna 50 meter rugslag. In Drachten werd gestart met een zogenoemde starthulp, hiermee wordt een richel gemaakt waar de zwemsters beter grip hebben en dus beter kunnen afzetten bij de start. De elektronische tijdwaarneming haperde, waardoor de uitslag voor Mirthe lang op zich liet wachten. De trainers hadden een snelle tijd geklokt, de backup tijd was 37.29, hiermee bleef ze buiten het podium. Op de 100 meter vrije slag zwom Fardau een goede race, ze scherpte haar tijd aan naar 1:09.22.

De derde dag van de kampioenschappen, zaterdag 20 mei, begon met 50 meter vlinderslag voor Arend Vlasma. Zijn start was goed en het tempo lag hoog, met 29.02 als eindtijd. Mirthe kwam op de 100 meter rugslag slechts 1-honderdste van een seconde tekort voor een medailleplaats. Ze eindigde op de vierde plaats in 1.18.06. Fardau Cazemier zwom op de 200 meter vrije slag een vlakke race, de tweede 100 meter was nauwelijks langzamer dan de eerste 100 meter. Met 2.35.94 was ze langzamer dan haar persoonlijk record.  Arends laatste afstand was 100 meter schoolslag. De eerste 50 meter ging heel goed en snel, het tempo kon hij op de tweede baan niet vasthouden, zijn eindtijd 1.16.59 was wel sneller dan zijn persoonlijk record, maar niet voldoende voor eremetaal. De zaterdag werd afgesloten met estafettes, waaraan door Mirthe de Haan, Lotte Berghout, Fardau Cazemier en Larissa Hendriks werd meegedaan. Zij kwamen in actie op de 4x 100 meter wisselslag estafette. Onder luide aanmoedigingen zwom Mirthe rugslag, Lotte schoolslag, Fardau vlinderslag en Larissa borstcrawl, met 5.33.26 als eindtijd en een vierde plaats bij de categorie junioren 4 en later. Qua leeftijden van de zwemsters, kan ook volgend jaar nog gestart worden in deze leeftijdscategorie en zien ze hun kansen vergroot.  

Zondag waren de verwachtingen hooggespannen voor de 200 meter rugslag. Mirthe stond als snelste zwemster in haar leeftijdscategorie ingeschreven. Tijdens de andere dagen was al gebleken dat er meer zwemsters goede tijden konden zwemmen en dat gebeurde zondag opnieuw. Mirthe zwom vanaf de start een goede race, ze bleef alle 4 banen hard zwemmen en finishte na 2.48.44 op de derde plaats.

De overige resultaten: Arend Vlasma, 200m vrije slag 2:11.25. Mirthe de Haan, 100m vrije slag 1:15.00

Fardau Cazemier, 50m rugslag 37.71.           

“Fardau en Mirthe hebben veel concurrentie, in hun leeftijdscategorie zwemmen veel meisjes. Wanneer je tegen zo’n 30 andere zwemsters uitkomt, is een resultaat rond de 10de plaats niet waar we voor gekomen zijn, maar wel om tevreden mee te zijn. Dat Mirthe zondag een mooie bronzen medaille in ontvangst mocht nemen voor de 200 meter rugslag is iets om te vieren en blij mee te zijn. Bij de heren is de concurrentie minder groot, maar wordt wel heel hard gezwommen. Arend zwom van de 6 afstanden, 5 keer een persoonlijk record, een uitstekende prestatie. Heel veel jaren kon er geen estafetteteam worden ingeschreven, dat we dit jaar weer mee konden doen met een estafetteteam is super.” aldus trainster Mariët Karbet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.992 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>