Regen aan persoonlijke records in Drachten

In aanloop naar de Regionale Zomerkampioenschappen zwemmen organiseerde DZ&PC afgelopen zaterdag een limietwedstrijd in het 50-meter-zwembad in Drachten. Zwemmers uit heel noord Nederland tot Dedemsvaart aan toe waren op deze wedstrijd afgekomen om hun tijd te verbeteren of ervaring op te doen in zo’n ‘lang’ zwembad. ZCNF ’34 was met 6 zwemmers present.

Roos de Jong kwam als eerste zwemmer in actie, zij startte op de 400 meter vrije slag. Een afstand die niet vaak op het programma staat bij wedstrijden, maar haar wel goed afgaat. Met een mooie versnelling in de laatste 100 meter werd de klok stilgezet op 5.25.21, wat een prima persoonlijk record opleverde. Fardau Cazemier en Lotte Berghout kwamen voor het eerst in actie op een lange-baan-wedstrijd. Fardau zwom in haar serie de snelste tijd op de 100 meter schoolslag en verbeterde haar tijd naar 1.37.25.

Bij de heren zwommen Arend Vlasma en Ruben van Veenen in dezelfde serie 100 meter vrije slag. Arend scherpte zijn tijd aan naar 57.70, Ruben bleef met 1.01.12 boven zijn record. Lotte Berghout kwam bij de dames op de 100 meter vrije slag aan de start, haar tijd verbeterde ze net niet, maar met 1.10.87 zat ze wel in de buurt van haar persoonlijk record. Een prima prestatie als je meetelt dat ze 2 keerpunten minder had, waarbij met een goede afzet en onderwaterfase normaal gesproken tijd wordt gewonnen.

Na de pauze kwam Lotte opnieuw in actie. Nu stond 50 meter vlinderslag op het programma. Na een goede start en prima race finishte ze in 37.80. De 200 meter schoolslag werd door Arend Vlasma en Roos de Jong gezwommen. Met een recente diskwalificatie in gedachten nam Arend geen risico met zijn onderwaterfases. Hij verbeterde zijn tijd naar 2.45.03 en werd hiermee zesde. Roos de Jong wist haar snelheid constant te houden en finishte 4 seconden sneller dan ooit, in 3.09.32. Mirthe de Haan was van de meisjes geboren in 2010 de snelste op de 100 meter rugslag. Met een goede start en onderwaterfase zwom ze naar een tijd van 1.20.21.

Hierna stond 200 meter vrije slag op het programma, wat door Fardau Cazemier werd gezwommen. Vlak voor haar start had ze niet veel vertrouwen in een goede prestatie, de race verliep prima en resulteerde in een verbetering van haar tijd van 2.44.25 naar 2.32.79. Met de 10de plaats in een deelnemersveld van 32 zwemsters een uitstekende prestatie. In het laatste programma kwam Ruben van Veenen aan de start voor 100 meter vlinderslag. Als 8ste ingeschreven sprintte hij in 1.06.55 naar de zesde plaats.

Deze zwemmers zwemmen doorgaans in een 25-meter-bad en dat is echt anders dan in een 50-meter-bad. Om ervaring op te doen op “lange baan,” en zo beter voorbereid te zijn op de regionale kampioenschappen in mei, hebben we zaterdag in Drachten gezwommen. Er staan nog een paar wedstrijden in Drachten op het programma, ook die willen we in de voorbereiding op de kampioenschappen meenemen.