Synchroonzwemsters allemaal in de medailles

De jongste synchroonzwemsters van ZCNF’34 uit Oosterwolde zwommen afgelopen weekend een uitvoeringswedstrijd voor de Minibeat competitie in Nijverdal. Vorig jaar werd dit voor het eerst gedaan en toen kwam de club uit Oosterwolde verrassend goed uit de verf. De grote vraag was of dat dit jaar weer zou lukken.

Het antwoord was een volmondig “ja”, want toen aan het einde van de dag de balans werd opgemaakt, bleek dat alle zwemsters met een medaille naar huis gingen. En de trainsters met een voldaan, maar ook moe gevoel, want met zoveel zwemsters was het een lange dag. Sinds de synchroonzwemverenigingen in het noorden aansluiting hebben gezocht bij de regio Oost is de competitie een stuk toegenomen; van drie verenigingen in “Noord” naar 14 in “Noord + Oost”. Maar ook in deze grote competitie wisten de zwemmers zich te handhaven.

De minibeat is speciaal opgezet voor de jongere zwemsters. Voor hen waren er minder wedstrijden dan voor de oudere zwemsters. De minibeat is aangepast op de jongere leeftijd, gericht op hun niveau en met een aangepaste jurering. Het voornaamste doel is het plezier in het zwemmen te vergroten. En plezier was er zeker, want de meiden werden netjes opgemaakt en kregen de mooiste badpakken aan en haarstukjes in, wat voor veel zwemsters al een belevenis op zich was. Trainster Bianca Bos: “het is prachtig om te zien hoe die meiden met een enorme big smile het water uitkomen, daar doe je het voor”

Voor de uitvoeringen wordt lang geoefend. Er zijn maar liefst zeven categorieën waarbij in elke categorie een solo, een duet of trio en een groepsnummer gezwommen kan worden. Hiervoor zijn er veel trainers in de weer en ook de oudere zwemmers doen hun best. Na de demo van twee weken geleden werden de zwemsters door hen nog van de laatste tips voorzien.

In categorie 1 zwommen Lana Vugteveen, Noa Eizinga en Felin Otten samen in een trio en met hun stuk “Alligator” haalden ze een bronzen medaille binnen.

In categorie 2 zwom Femke Poel naar zilver met haar stuk “Tourner dans le vide”. Fenna van Veen viel met “Níl sén lá” helaas net buiten de medailles. Ze haalde wel een gouden medaille met het groepsnummer in dezelfde categorie. Hoewel ze als reservezwemster niet op de uitvoering in actie hoefde te komen, heeft ze de medaille wel dik verdiend, juist omdat ze tijdens de trainingen een waardevolle toevoeging was wanneer iemand anders in de groep niet kon zwemmen. De groep bestond verder nog uit Tessa Sjoers, Femke Poel, Melissa Worst, Fenna d’Hont en Marlynn van Berkum.

In categorie 3 was er weer groepsgoud; de groep, bestaande uit Felicia Weiland, Annemiek Kraak, Noa Dolstra, Cheyenne Bruinsma en Joyce Schipper zwom samen op het nummer “Opa”.

Trio-goud was er in categorie 4; daar zwommen Kaya Koopmans, Lynn van der Heide en Melina van der Zee samen op het nummer “Fiddle me Ghillies” en haalden zo goud nummer 3 binnen.

In categorie 5 haalde Jonneke Uneken een zilveren medaille binnen met haar solo op “Brave”. Ook in categorie 7 was er een medaille en wel een gouden; Rowena Hooijsma haalde een eerste plaats met haar uitvoering van “Warrior”. En ook de groep zwom goed; zij zwommen op “Mermaids” en deden die naam eer aan, want ook hier werd goud binnengesleept. Deze groep bestond uit Rowena Hooijsma, Nadine Haisma, Ilse Postma en Myrthe Kruisheer

En zo stond de medaillescore aan het eind van de dag op vijf keer goud, twee keer zilver en een keer brons. Trainster Jetske Postema keek dan ook tevreden op de dag terug: “mooi om te zien dat er medailles worden gehaald, maar het allermooiste is toch dat de meiden een fantastische en gezellige dag hebben gehad”

De volledige uitslag is hier te vinden