Twee medailles voor Tessa ter Borg

Afgelopen zaterdag begon het zwemseizoen voor de minioren met de eerste wedstrijd van het Miniorencircuit. Deze reeks van 6 wedstrijden, met overal dezelfde afstanden en slagen wordt door heel Nederland gezwommen. Drie zwemmers van ZCNF ’34 uit Oosterwolde deden mee aan de wedstrijd in zwembad De Welle in Drachten.

Tessa ter Borg veroverde 2 mooie medailles en was het meest succesvol. Grietine Rispens zwom twee mooie persoonlijke records, haar beste klassering was de zesde plaats op de 50 meter schoolslag. Thijs Scholtens Ausma kwam voor het eerst op een wedstrijd uit op de 200 meter vrije slag en 100 meter rugslag.

In de laatste en snelste serie van de 50 meter rugslag zwommen Grietine en Tessa tegen elkaar en tegen vier andere zwemmers. Tessa verbeterde haar persoonlijk record met ruim 3 seconden naar 46.32 en werd knap tweede. Grietine scherpte haar tijd aan naar 49.96. Thijs Scholtens Ausma zwom 100 meter rugslag. Maar liefst 4 zwemmers werden gediskwalificeerd, Thijs startte goed en maakte geen fouten bij het keerpunt, wat een resultaat van 2.00.36 opleverde. Omdat dit de eerste keer was dat hij deze afstand zwom tijdens een wedstrijd, geldt deze tijd als persoonlijk record. Tessa en Grietine kwamen vlak voor de pauze aan de start op de 50 meter schoolslag. Er deden 36 zwemsters mee aan deze afstand, waarbij Tessa op de vierde plaats eindigde in 53.15 en Grietine zesde werd in 53.35.

Het schoolreisje van 3 dagen naar Ameland van Thijs had hem blijkbaar teveel energie gekost, of te weinig slaap opgeleverd, op de 100 meter schoolslag bleef hij met 2.14.39 ruim boven zijn persoonlijk record. De trainster was wel tevreden; technisch gezien zag het er netjes uit en als de techniek goed is, komt de snelheid vanzelf. Grietine en Tessa kwamen voor de laatste afstand uit op de 50 meter vrije slag. Grietine tikte aan na 44.83. Na een snelle start en een mooie tweede baan werd voor Tessa de tijd stilgezet na 41.43, wat haar een mooie tweede medaille opleverde: een bronzen deze keer. Thijs zwom aan het eind van de wedstrijd 200 meter vrije slag. Na de start ging hij te snel, waardoor hij bij de derde en vierde baan de anderen voor moest laten gaan. Op de zesde baan versnelde hij enorm en sprintte naar de finish. Van de kant werd hem toegeschreeuwd dat hij nog 2 banen verder moest. Dit viel niet mee, maar op karakter en met doorzettingsvermogen finishte hij in 3.53.17 op de elfde plaats.

Op 18 november aanstaande staat deel 2 van het Miniorencircuit op het programma, de zwemmers reizen dan af naar Leeuwarden, waar zwemvereniging Orca de organisator van de wedstrijd zal zijn. Aan het eind van het seizoen wordt het klassement opgemaakt en mogen de beste 24 zwemmers per slag en afstand deelnemen aan de Provinciale Miniorenfinale.