ZCNF-ers zwemmen in Leeuwarden en Emmen

Zaterdag zwommen de jongens en meisjes van 12 jaar en jonger deel 2 van het Minioren Circuit in Leeuwarden. Van 12 Friese verenigingen waren zwemmers en zwemsters naar de Friese hoofdstag afgereisd. ZCNF ’34 deed met 4 zwemmers mee.

Grietine Rispens kwam als eerste zwemmer van de vereniging uit Oosterwolde in het water door haar deelname aan de 50 meter rugslag voor meisjes minioren 4 en 5 en junioren 1. De 6 zwemsters maakten er een spannende race van door vanaf de start mooi gelijk op te zwemmen. Grietine wist nog iets te versnellen in de laatste meters en werd knap eerste in een tijd van 49.00.

Tessa ter Borg kwam in actie bij de meer gevorderde categorie zwemsters en werd op de 50 meter rugslag tweede in 47.89. Fenna van Huis zwom voor de eerste keer bij een wedstrijd 100 meter rugslag. Alle keerpunten gingen goed en de klok werd stilgezet na 1.55.59. Thijs Scholtens Ausma zwom in de baan naast Fenna, hij verbeterde zijn tijd naar 1.59.06. Op de 50 meter vrije slag kwamen Grietine Rispens en Tessa ter Borg aan de start. Grietine werd derde in 44.52. Tessa werd in haar categorie vierde in 42.81. Fenna van Huis en Thijs Scholtens Ausma zwommen 100 meter vrije slag. Thijs scherpte zijn tijd aan 1.39.86. Fenna verbeterde haar persoonlijk record met bijna 18 seconden naar 1.43.63. Tessa ter Borg was bij de 50 meter schoolslag goed op dreef, in 51.02 werd ze knap tweede. Voor Grietine werd de klok stilgezet na 54.97.

Voor de oudste minioren in het Minioren Circuit stond 200 meter wisselslag op het programma. Thijs Scholtens Ausma en Fenna van Huis zwommen deze afstand voor de eerste keer bij een wedstrijd. Na 2 banen vlinderslag volgde de rugslag. Bij het keerpunt naar de schoolslag ging Fenna de fout in, zij draaide naar buikligging en maakte een koprol in plaats van op de rug aan te tikken en op de buik af te zetten. Het betekende een diskwalificatie.

Bij Thijs ging er ook iets verkeerd, waardoor ook zijn gezwommen tijd niet in de ranglijsten terug te zien is. “In één van de volgende wedstrijden staat deze afstand nog een keer op het programma, we zetten de puntjes op de i, dan gaat het de volgende keer vast goed,” aldus trainster Mariët Karbet.

Limietwedstrijd Emmen

Zondagmiddag deden Mirthe de Haan en Fardau Cazemier mee aan een limietwedstrijd. KSN organiseerde deze wedstrijd in Emmen. Deze wedstrijden zijn bedoeld om een limiet te zwemmen voor provinciale, regionale of Nederlandse kampioenschappen. Mirthe de Haan heeft een goede tijd staan op de 100 meter rugslag en wilde proberen een limiet voor het NJK te zwemmen.

Ze verbeterde haar tijd naar 1.14.83, wat helaas nog niet snel genoeg is om in december in Eindhoven te mogen starten. Komende zaterdag wordt in Leeuwarden een nieuwe poging ondernomen. Voor Fardau liep het op de 100 meter schoolslag niet zoals verwacht. Ze kwam om haar tijd aan te scherpen, maar bleef met 1.36.25 ruim boven haar persoonlijk record. De 50 meter vrije slag zwom ze snel, in een deelnemersveld van bijna 30 zwemsters werd ze met een persoonlijk record in 30.27 knap vierde. Mirthe zwom 32.37 en bleef hiermee een tiende van een seconde boven haar beste tijd.