Fardau Cazemier goed op dreef bij Friesche Kampioenschappen

Afgelopen weekend werden op zaterdag en zondag in het zwembad van Sportstad Heerenveen de Friesche winterkampioenschappen georganiseerd voor wedstrijdzwemmen. 179 Zwemmers vanuit 11 verenigingen streden om de snelste tijd, medailles en de titel Friesch Kampioen.

Na het zingen van het Friese volkslied werd het kampioenschap geopend met de slogan “Friezen lit jim gean.” Beide dagen werd gestart met estafettes. ZCNF ’34 uit Oosterwolde deed met Elin Vos, Lotte Berghout, Mirthe de Haan en Fardau Cazemier mee aan de 4x 100 meter vrije slag en 4x 100 meter wisselslag estafette. Zaterdag stond de 4x 100 meter vrije slag op het programma. De zwemsters van ZCNF zwommen vanaf de start sterk. Lotte Berghout, Elin Vos en Mirthe de Haan maakten mooi tempo, waarna Fardau Cazemier in een sterke laatste 100 meter beslag wist te leggen op de tweede plaats.

Mirthe de Haan zwom alle afstanden van de rugslag en begon het weekend met 50 meter rugslag. In het sterke deelnemersveld verbeterde ze haar tijd naar 35.48. Arend Vlasma zwom 50 meter schoolslag. Hij kon wegens een blessure niet voluit zwemmen en bleef met 32.56 boven zijn persoonlijk record. Lotte Berghout en Fardau Cazemier waren op de 100 meter vlinderslag in een onderlinge strijd verwikkeld. In de derde serie zwommen zij op baan 4 en 5 naast elkaar. Fardau had een inschrijftijd die bijna 3 seconden sneller was dan die van Lotte, maar die liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Vanaf de start werd hard gezwommen en met een goede eindsprint was Fardau haar clubgenote maar net te snel af. Ze finshte in 1.16.54. Voor Lotte werd de klok stilgezet na 1.16.78. Voor Fardau leverde dit een knappe derde plaats op, Lotte werd vierde.

De 100 meter rugslag werd door Mirthe de Haan gezwommen in 1.15.81, een tijd die net boven haar persoonlijk record lag. 100 Meter schoolslag en 50 meter vrije slag stond hierna voor Arend Vlasma op het programma. Met een eindtijd van 1.12.72 op de schoolslag en 55.89 op de vrije slag bleef hij door zijn blessure ook op deze afstanden boven zijn persoonlijk record. De zaterdag werd door Elin Vos, Mirthe de Haan en Fardau Cazemier afgesloten met 50 meter vrije slag. Elin deed goede zaken door haar tijd met een seconde aan te scherpen naar 33.90. Mirthe bleef met 32.80 net boven haar beste tijd. Fardau had haar zinnen gezet op een tijd onder de 30 seconden. Na een snelle start en prima onderwaterfase zwom ze een goede race waarin ze het tempo goed vasthield. Met 28.80 als eindtijd was ze enorm blij.

Zondagmiddag begon opnieuw met estafettes. Voor de dames stond 4x 100 meter wisselslag op het programma. Mirthe de Haan startte goed met de rugslag waarna Elin Vos voor 100 meter schoolslag haar beste tijd evenaarde. Fardau Cazemier zwom opnieuw een snelle 100 meter vlinderslag. Lotte Berghout zwom de laatste 100 meter borstcrawl in 1.05.03 wat een eindtijd van 5.14.61 opleverde. Deze tijd was ruim 12 seconden sneller dan de inschrijftijd en goed voor een mooie derde plaats in het klassement. Mirthe de Haan zwom 200 meter rugslag. Ze zwom een goede constante race en tikte als vierde aan in een tijd van 2.42.94. Op de 200 meter vrije slag zwom Arend Vlasma naar een tijd van 2.06.34, hij ging snel van start en wist de eerste 100 meter prima door te zwemmen. Daarna was het tempo iets minder goed vol te houden, waardoor hij zijn tijd niet verbeterde.

Op de 50 meter schoolslag behaalde Elin Vos een persoonlijk record, ze verbeterde haar tijd naar 47.27. Bij de heren werd op de 50 meter vrije slag hard gesprint, Arend bleef in de buurt van zijn persoonlijk record door deze afstand in 25.77 af te leggen. Voor ZCNF kwamen Lotte Berghout, Mirthe de Haan en Fardau Cazemier hierna nog in actie op de 200 meter wisselslag. Lotte en Mirthe startten naast elkaar in de tweede serie. Lotte zwemt een sterke vlinderslag en vrije slag, Mirthe is een uitstekende rugslag-zwemmer. Dat was in de race goed te zien. Bij de wisselslag wordt 50 meter vlinderslag gevolgd door rugslag, waarop 50 meter schoolslag en 50 meter vrije slag volgen. Lotte nam een grote voorsprong op de vlinderslag, op de rugslag kwam Mirthe goed terug. Op de schoolslag bleef het verschil klein, maar Lotte bleef Mirthe voor op de vrije slag. Lotte werd in het klassement vierde in een tijd van 2.48.68. Mirthe eindigde als vijfde in 2.50.55. Fardau Cazemier was in de serie erna sneller, zij finishte in 2.44.31 en legde beslag op de derde plaats.

“HZ&PC Heerenveen en KNZB Noord hebben een mooi kampioenschap georganiseerd, de organisatie liep -volgens ons- vlekkeloos en de sfeer was prima. Met 18 individuele starts en 10 persoonlijke records kunnen we terugkijken op een geslaagd weekend. Dat daar dan ook nog 2 medailles voor de estafettes en 2 medailles voor Fardau op de 100 meter vlinderslag en 200 meter wisselslag bij zijn is helemaal super,” aldus trainster Mariët Karbet. Ger de Haan kijkt alvast vooruit naar de zomerkampioenschappen en vult aan: “deze groep zwemmers kan zeker nog meer en we zien ook voor de regionale kampioenschappen kansen in mei.”