Fardau Cazemier zwemt NJK in Eindhoven

Voor zwemmend Nederland staat de maand juni voor diverse Nederlandse Kampioenschappen. In het weekend van 15/16 juni werd in Amersfoort de Nederlandse Kampioenschappen gezwommen, afgelopen weekend was Eindhoven strijdtoneel voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen, komend weekend wordt in Rotterdam het NK Sprint gezwommen.

Afgelopen weekend vonden de Nederlandse Junioren Kampioenschappen zwemmen op lange baan plaats in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Dit toernooi biedt een podium voor juniorenzwemmers om zich op nationaal niveau met elkaar te meten. Voor de jongste junioren (categorie 1-2) wordt de “meerkamp” georganiseerd om hun veelzijdige ontwikkeling te stimuleren. De oudere junioren (categorie 3-4) zwemmen individuele afstanden voor medailles, vergelijkbaar met het internationale programma.

In Eindhoven werd op zogenoemde lange baan gezwommen; dit is de vermelding als het zwembad 50 meter lang is en niet zoals de meeste zwembaden 25 meter. Fardau Cazemier van ZCNF ’34 uit Oosterwolde nam deel aan de 50 meter vrije slag voor meisjes junioren 4. Deze afstand vereist een combinatie van snelheid, techniek en uithoudingsvermogen. Fardau had op deze sprintafstand in februari in Drachten zo’n goede tijd gezwommen, waardoor ze afgelopen vrijdag mee mocht doen op het hoogste podium voor junioren in Nederland.

Na het inzwemmen, met een paar starts en korte sprintjes was het al snel tijd om te concentreren voor de race. De zwemmers werden van de voorstart naar de startblokken begeleid door vrijwilligers van zwem- en polovereniging Nuenen. In de eerste serie zwom Fardau op baan 1. Na het startsignaal dook Fardau het water in om een goede race te zwemmen en haar persoonlijk record aan te scherpen. De start is niet het beste onderdeel van de race en al na de eerste meters lag ze iets achter haar medezwemsters. Fardau wist wel goed door te zwemmen, maar kwam toch net te kort om haar tijd te verbeteren. Met 30.41 bleef ze boven haar persoonlijk record.

“Zwemmers die voor de eerste keer op zo’n grote wedstrijd zwemmen zijn vaak wat extra gespannen, dat is begrijpelijk en dan kan het gebeuren dat de prestatie iets minder goed is als verwacht,” aldus trainster Mariët Karbet. “Fardau heeft een mooie ervaring opgedaan hier in Eindhoven en is vastbesloten komend december terug te komen om op korte baan (25 meter) te racen.”

Na de race deed Fardau nog mee met de testdagen van InnosportLab de Tongelreep. Thuis had ze al een online vragentest ingevuld en bij het zwembad werden allerlei testjes gedaan en metingen gedaan. Interessant om aan mee te doen en als verbeterpunt namen we in ieder geval de sprongkracht mee. Bij de test hoe hoog je uit stand kon springen sprong Fardau 25 centimeter. Als hierop geoefend wordt, zal de start bij het zwemmen waarschijnlijk ook beter worden, waardoor races ook weer sneller worden.