Goede synchroresultaten in Heerenveen

Coach Albertine Knol van ZCNF’34 straalt van trots; de technische kür voor haar juniorenploeg heeft een uitstekende prestatie geleverd tijdens de synchroonzwemwedstrijd in Heerenveen. Met een vijfde plaats van de elf deelnemende teams, is dit een knappe prestatie. Vooral omdat veel van de zwemsters voor het eerst meededen aan een interregionale wedstrijd.

De wedstrijd in Heerenveen was er een in de reeks van Interregio wedstrijden; een competitie waarin verenigingen uit het hele land aan meedoen. Dit geeft je als vereniging de kans om te zien hoe je staat ten opzichte van de andere verenigingen. Helemaal handig nu de manier van beoordelen bij het synchroonzwemmen volledig op de schop is gegaan. Nadat de senioren hun debuut met het nieuwe systeem eerder dit jaar al hadden gehad, was het nu de beurt aan de junioren. Voor een aantal meiden in de groep was het de eerste wedstrijd op dit niveau, maar dat weerhield hen er niet van om te schitteren in het water.

Net als de senioren eerder dit jaar, kregen de junioren een flink aantal basemarks te verwerken. Dit zijn aanpassingen die de juryleden doen op de moeilijkheidsgraad van de kür. Een team levert voor de wedstrijd een plan in van wat ze gaan zwemmen. Dat is supergedetailleerd en beschrijft tot op de seconde wat er gezwommen gaat worden, inclusief de bijbehorende moeilijkheidsgraad. Als je dan in de ogen van de jury daar niet aan voldoet, krijg je een “basemark”, oftewel een aanpassing in de score. Je eigen inschatting van de moeilijkheid kan dan bijvoorbeeld zomaar slechts voor de helft meetellen.

Coach Knol onderstreept dat dit iets is waar alle verenigingen mee kampen: “Ook wij hebben flink wat basemarks ontvangen, maar dat gold voor alle verenigingen; een heus slagveld, zo kun je het wel noemen“.

Naast de kür voor de ploeg werden er ook solo’s en duetten gezwommen. Voor ZCNF’34 zwom Elisa Vaartjes een solo in de categorie junioren. Voor haar was het een oefening omdat dit een nieuwe kür is. De verwachtingen waren dan ook neutraal, maar haar score van 55,700 punten stemde de coaches zeer tevreden: “Elisa heeft behoorlijk netjes gezwommen en heeft laten zien zich staande te kunnen houden in dit veld“, aldus Knol. De komende weken gaan we de puntjes op de i zetten.

Bij de duetten zwom het vaste koppel Maureen Haisma en Bowien van der Vegt. Zij zwemmen al langer samen en dat blijkt ook wel; ze lieten een bijna foutloze kür zien en haalden een fantastische score van bijna 60 punten. Toch werden ze daarmee “slechts” zesde. Coach Knol: “Maureen en Bowien hebben de pech dat het niveau absurd hoog ligt; maar ik ben trots op hun optreden want ik heb vrijwel geen fout gezien

Opname: Marije de Jong

De ploeg van ZCNF’34 bestaat uit Rowena Hooijsma, Elisa Vaartjes, Maureen Haisma, Bowien van der Vegt, Lenthe Westerlaan, Ilse Dijkstra, Carmen Haisma en Eva de Vries