Medailleregen voor Arend Vlasma

Het zwemseizoen loopt richting het einde en aan het eind van het seizoen staan de kampioenschappen op het programma. Afgelopen 2 weekenden was het 50-meter-bad in Drachten strijdtoneel van de Regionale Zomerkampioenschappen zwemmen.

Zwemmers van 27 verenigingen uit de drie noordelijke provincies streden om de titels en medailles om het seizoen mee af te sluiten of om een startbewijs voor de Nederlandse kampioenschappen te bemachtigen.

ZCNF ’34 uit Oosterwolde was met 6 zwemmers aanwezig. Lotte Berghout, Mirthe de Haan, Fardau Cazemier, Arend Vlasma en Ruben van Veenen hadden in totaal voor 34 afstanden sneller gezwommen dan het limiet en mochten inschrijven, Elin Vos deed mee als startzwemmer in de estafette. In totaal werden er 29 persoonlijke afstanden gezwommen en werd 1 keer gestart in de estafette. Arend Vlasma zwom 7 afstanden en wist 6 keer een medaille te veroveren. Zijn beste prestatie zette hij neer op de 50 meter vrije slag, hij werd knap tweede in een sterk deelnemersveld. De andere medailles waren brons van kleur en kreeg hij uitgereikt voor 100 en 200 meter vrije slag, 50 meter schoolslag en 50 en 100 meter vlinderslag. Fardau Cazemier had zich eind april nog geplaatst op de 200 meter vlinderslag en zwom een heel goede race, wat haar naast een persoonlijk record ook een mooie derde plaats opleverde.

Lotte Berghout had op 7 afstanden een limiet behaald en debuteerde op de regionale kampioenschappen. Samen met Fardau Cazemier beet ze het spits af op de 100 meter vlinderslag. Lotte startte snel, maar kon het tempo op de tweede baan niet goed volhouden, waardoor haar tijd bleef steken op 1.23.00. Fardau Cazemier was goed op dreef, zij verbeterde haar persoonlijk record naar 1.16.36. Arend Vlasma zwom zijn eerste race 100 meter vrije slag. Hij scherpte zijn tijd aan naar 57.31 en kon al snel de eerste bronzen medaille in ontvangst gaan nemen.

Mirthe de Haan had veel concurrentie in de leeftijdscategorie 2009-2010. Mirthe is in 2010 geboren en daarmee soms meer dan een jaar jonger dan de oudste zwemmers in deze categorie, qua kracht kan dat een enorm verschil betekenen, waardoor ze in het klassement vaak ook hoger uitkomen. Als je in de uitslagen alleen naar de zwemsters uit jaargang 2010 kijkt, zie je dat Mirthe prima gezwommen heeft. Er waren persoonlijke records op de 100 meter vrije slag en de 50, 100 en 200 meter rugslag. Op de laatste afstand zwom ze naar een tijd van 2:41.87, waarmee ze haar tijd met 7 seconden aanscherpte.

Op de tweede wedstrijddag werd door Elin Vos, Mirthe de Haan, Lotte Berghout en Fardau Cazemier 4x 100 meter vrije slag gezwommen. Als startzwemmer dook Elin Vos het water in, met een persoonlijk record van 116.37 kwam na 100 meter de overname door Mirthe de Haan, zij zette de achtervolging in en wist de achterstand goed te maken. Hierna kwam Lotte Berghout in actie, zij zwom een prima tijd en lag nek-aan-nek met de derde zwemster van startgemeenschap KSN. Fardau Cazemier dook als laatste zwemster het water in. Ze evenaarde haar persoonlijk record, maar moest de snelle slotzwemster van KSN voor laten gaan, ZCNF eindige in het klassement achter KSN op de vijfde plaats. Ruben van Veenen zwom 2 afstanden, hij dook op de slotdag het water in voor 50 meter vrije slag en 100 meter vlinderslag. Vanwege zijn studie heeft hij minder kunnen trainen, waardoor hij zijn persoonlijke records niet kon verbeteren. Bij de vlinderslag eindigde hij, na Arend die derde werd, op de vierde plaats.

“Met 18 persoonlijke records en 7 mooie medailles kijken we tevreden terug op de regionale zomerkampioenschappen. Fardau en Arend kregen eremetaal uitgereikt, maar ook de anderen hebben heel goed gezwommen. Er is gestart op sprintnummers zoals de 50 meter rugslag, vlinderslag en vrije slag, maar ook voor 100-, 200- en 400-meter nummers hadden zwemmers een limiet gezwommen, dat zorgt voor een gevarieerd programma en mooie uitdagingen. Het derde kampioenschap op rij doet ZCNF ’34 mee aan de estafette, het is echt mooi om te zien dat er dan hard gestreden wordt en er onverwacht nog iets snellere tijden worden gezwommen,” aldus trainster Mariët Karbet. Trainer Ger de Haan vult aan “de zwemmers hebben naar elkaar de ambitie uitgesproken volgend jaar ook met een gemengd team, waarbij 2 dames en 2 heren racen, mee te willen doen. Of dat gaat lukken is de vraag, maar wel iets om naar uit te kijken, dus wie weet!”