Synchrosenioren zwemmen nieuwe technische kür

Op zaterdag 6 januari zwommen de senioren van ZCNF’34 uit Oosterwolde voor de eerste keer hun technische kür. Plaats van handeling was de Interregio wedstrijd in Zoetermeer. Er werd met spanning naar deze wedstrijd uitgekeken omdat dit de eerste keer was dat er volgens de nieuwe regels van de FINA werd gezwommen

En die regels zijn veel complexer geworden; in het oude systeem werd door drie verschillende panels van juryleden een cijfer gegeven tussen 1 en 10 voor uitvoering, artistieke waarde en moeilijkheid. Op basis daarvan werd een eindcijfer bepaald. In het nieuwe systeem is het cijfer voor moeilijkheid zelf ook een stuk moeilijker geworden. Een team moet van te voren aanleveren wat ze precies gaan zwemmen; elke beweging, elk figuur en elke stunt moet nauwkeurig beschreven worden, inclusief moeilijkheidsgraad. Een panel van observanten beoordeelt dan in hoeverre het team er in slaagt dit ook daadwerkelijk goed te zwemmen en bij elke afwijking, fout of bij ongelijk zwemmen worden er strafpunten uitgedeeld. Door dit nieuwe systeem komt de nadruk veel meer op de technische uitvoering en gelijk zwemmen te liggen omdat fouten vrij hard worden afgestraft.

Voor coach Albertine Knol betekende dit zowel hoofdbrekens als een uitdaging: “het is voor een amateurteam een hele toer om dit goed te doen, maar tegelijk zagen we ook dat dit de mogelijkheid biedt om strategische keuzes te maken”.

Knol doelt er hierbij op dat de verschillende figuren soms erg dicht bij elkaar liggen. Door iets kleins, zoals bijvoorbeeld een halve draai, toe te voegen of een subonderdeel iets anders of in een andere volgorde uit te voeren, kan een figuur soms ineens doorgaan voor een ander figuur. Dan heb je dus met minimale aanpassingen ineens een figuur dat op papier veel moeilijker is. Combineer je dat dan met de sterke en zwakke punten van je team, dan kun je je goed voorbereiden op een wedstrijd.

Coach Albertine Knol geeft de laatste instructies

Maar dat kost tijd en daarom was het team uit Oosterwolde vorig jaar in de zomer al begonnen met het samenstellen van de nieuwe kür. Meerdere zwemsters werden erbij betrokken en ook officiële juryleden werd gevraagd al in een vroeg stadium te beoordelen of het team op de goede weg was. Afgelopen zaterdag was dan het moment dat alles samen moest vallen. Het doel was om meer dan 100 punten te halen en met 108,8317 punten werd dat doel ruimschoots gehaald. In het klassement werd hiermee een 8e plaats gehaald waar Knol bijzonder blij mee was. Toch ziet ze nog mogelijkheden tot verbetering: “we hadden in totaal 20 strafpunten en dat is wel een beetje in lijn met de andere teams, maar dit kunnen we goed trainen, dus ik zie nog wel mogelijkheden”

Bekijk hieronder de technische kür

Het team bestaat uit Janneke Tingen, Kim de Vries, Soraya Range, Maureen Haisma, Eva de Vries, Bowien van der Vegt, Hendrea Tingen, Jacquelien Haisma met als reserves Janny Vledder en Marije de Jong.

De volledige uitslag is te vinden op onze uitslagenpagina