Hoe gaat dat dan?

Bij het synchroonzwemmen zijn er in totaal 9 diploma’s te halen:

– Basishoudingdiploma
– Zeilbootdiploma
– Balletbeendiploma
– Spagaatdiploma
– Barracudadiploma
– Age 1
– Age 2
– Junioren
– Senioren

De linker 5 zijn de aanloopdiploma’s. Deze kun je alleen halen bij het diplomazwemmen. En omdat je dan vrij veel moet laten zien is ervoor gekozen dat in 3 delen te knippen. Voor elk deel kun je een deelcertificaat halen. Als je ze alle drie hebt, is je diploma compleet en kun je met de volgende aan de slag.

Om het een beetje ingewikkelder te maken wijken we hier soms van af 🙂 Sommige meisjes hebben wat meer aanleg dan anderen en de trainers besluiten soms om een meisje 2 diploma’s tegelijk te laten zwemmen. Vaak heeft dit ook met leeftijd te maken; een meisje van 8 is vaak sterker en pakt dingen vaak sneller op dan een meisje van 6. Ook wordt het barracudadiploma soms helemaal overgeslagen; deze is op onderdelen moeilijker dan Age-1 en voegt dan ook niet altijd wat toe.

De hoogste 4 diploma’s kun je alleen bij wedstrijden halen door een bepaalde score te zwemmen voor een jury. Er zitten nog weer wat haken en ogen aan de leeftijd die je mag / moet hebben voor een bepaald diploma, zodat meisjes daar soms niet doorgaan naar een hogere categorie als ze het diploma hebben gehaald.

De eerste sessie

Bij de eerste sessie wordt vooral gekeken naar de zwemslagen. Hier komen slagen als schoolslag, borst- en rugcrawl aan de orde. Ook moeten de meisjes goed kunnen stuwen en drijven. Stuwen is stilliggen en alleen met je handen vooruit komen.

De tweede sessie

Bij de tweede sessie moeten de meiden een figuur laten zien, lenigheid op de kant (spagaat of split) en eggbeaten. Dat laatste is watertrappelen, maar dan met de benen om en om in plaats van tegelijk.

De derde sessie

Bij de derde sessie wordt er op muziek gezwommen. Afhankelijk van de categorie moet dat moeilijker en langer.

De inhaalsessie

Op het einde van het seizoen is er nog een inhaalsessie. Deze is voor meisjes die een van de eerste drie sessies hebben gemist of het toen niet hebben gehaald.

Wel of niet heen?

De trainsters beslissen wie wel heen kan en wie niet. Een paar van onze trainsters zijn ook beoordelaar bij het wedstrijdzwemmen en kunnen vaak redelijk inschatten of het wel of niet kan. Soms gaat het ook wel eens mis en zakt een meisje voor een certificaat. Dat is erg sneu en we proberen het te voorkomen, maar we hebben het niet zelf in de hand. Zwemmen is zeker geen garantie voor certificaat halen, zoals het eigenlijk bij het gewone ABC-leszwemmen vaak wel zo is.

Wat heb je nodig?

Bij diplomazwemmen en wedstrijden is een zwart badpak met witte badmuts verplicht. Als dit een probleem is, meld het dan even bij Jantina. Een extra handdoek of een badjas mee is ook handig omdat er soms een tijdje op de kant gewacht moet worden voor een onderdeel; een diplomasessie duurt ongeveer 3 uur. En een broodje of wat lekkers is altijd goed voor de inwendige mens…