Praktisch

Badjas
Het is handig de meisjes een badjas mee te geven naar een wedstrijd. Aangezien het oog ook wat wil is het handig een witte badjas aan te schaffen omdat de meeste meisjes een witte hebben.

Begeleiding
Tijdens de wedstrijd zorgt de trainster en/of de groepsleider er voor dat de meisjes op tijd bij de juiste jurytafel in het water liggen.

Benodigdheden
Voor het synchroonzwemmen zijn niet veel attributen benodigd. Een zwempak is uiteraard het minimum, met daarnaast een badmuts, een neusklem en een duikbril. Deze attributen zijn te koop in de betere sportzaak. Badmutsen en neusklemmen zijn bovendien bij de trainster te verkrijgen (vaak goedkoper dan in de winkel).

Contributie
Wanneer uw dochter lid wordt, wordt er maandelijks contributie geïnd. De contributie wordt per jaar vastgesteld tijdens de ledenvergadering en wordt in de regel met de inflatie aangepast. Dit bedrag is opgebouwd uit een deel voor de vereniging zelf, de bondscontributie voor de KNZB en eventueel een startvergunning. Daarnaast wordt er in maart € 10 in rekening gebracht voor kleedgeld. Met dit geld schaffen we badpakken aan voor uitvoeringen. Daarnaast wordt in oktober wedstrijdgeld geïnd; € 15 voor meisjes in de diplomacategorieën en € 25 voor meisjes in age-1 en hoger. De contributie wordt in 12 maandelijkse termijnen per jaar betaald.

Diploma
Wanneer een zwemster de basistechnieken goed beheerst kan zij opgaan voor het diploma. Bij synchroonzwemmen zijn er vijf ‘lage’ en vier ‘hoge’ diploma’s. De lage categorieën bestaan uit: Basishoudingdiploma, Zeilbootdiploma, Balletbeendiploma, Spagaatdiploma en Barracudadiploma. De ‘hoge’ categorieën bestaan uit de diploma’s Age 1, Age 2, Junioren en Senioren.

De diploma’s in de lage categorieën kunnen gehaald worden via diplomazwemmen. Dit zijn drie sessies door het jaar heen plus een inhaalsessie daarna. De trainsters bepalen samen of een meisjes wel of niet naar het diplomazwemmen kan. Meedoen aan diplomazwemmen is overigens geen garantie dat het meisje het haalt, zoals dat wel vaak het geval is bij het ‘gewone’ zwemdiploma.

Gala
Eens per jaar, meestal tegen het einde van het jaar, wordt er een gala georganiseerd. De organisatie (en dus ook locatie van het gala) is elk jaar in handen van een andere zwemvereniging. Dit gala is geen wedstrijd maar meer een soort feestelijke uitvoering waarbij de verenigingen zien wat ze in huis hebben op het gebied van synchroonzwemmen. Net als bij een uitvoeringswedstrijd wordt tijdens het gala dan ook met versierde pakken gezwommen, maar daar houdt elke vergelijking op, want bij een gala mag letterlijk alles. We hebben in het verleden al mannen, boten en gymnasten in het water gehad. Uitgangspunt voor ons is dat alle meisjes meedoen aan het gala, iedereen op haar eigen niveau, zowel meisjes met als zonder diploma. Ruim van te voren wordt begonnen met het instuderen van de muziekstukken. De meisjes kunnen hiervoor zelfs ‘huiswerk’ meekrijgen.

Goede sfeer
Er zijn natuurlijk meer sporten en verenigingen waar een goede sfeer heerst, maar de sfeer onder de meisjes is ronduit goed te noemen. De leeftijden lopen uiteen van plusminus 6 tot 20 jaar waarbij oudere meisjes dikwijls de jongere meisjes helpen met het leren van de basisvaardigheden.

Meisjesaangelegenheid
Zoals u wellicht heeft gemerkt, is synchroonzwemmen een typische meisjessport. Jongens mogen uiteraard meedoen, maar zijn te zoeken met een lantaarntje, want er doet maar zelden een mee. Ook bij andere verenigingen zijn jongens zeldzaam.

Proefzwemmen
Heeft uw dochter een vriendin die het helemaal ziet zitten om ook synchroon te zwemmen? Laat die vriendin dan eens op proef meezwemmen. Iemand mag een paar keer gratis meedoen voor ze beslist al dan niet lid te worden. Het enige dat nodig is, is een zwempak, een zwemdiploma en een klein beetje lef.

Punten
Bij wedstrijden zwemmen de meisjes hun figuren voor een tafel met 5 juryleden. Deze geven punten variërend van 1 tot 10. De hoogste en laagste vallen af. De rest wordt opgeteld en gecorrigeerd met een moeilijkheidsfactor voor het uitgevoerde figuur. Voor een eerste wedstrijd zijn jurywaarderingen tussen de 3,5 en 4,0 al heel redelijk, ook al lijkt dat laag.

Trainingen
De trainingen zijn op vrijdag en zaterdag. Op vrijdag trainen de jongste meisjes eerst. De oudste meisjes beginnen iets later en gaan ook iets langer door. Het middelste deel van de training zwemmen ze dus samen. Op zaterdagochtend begint de training in de sportzaal waar de meisjes droogtraining krijgen. Daarna verhuist men naar het zwembad waar de training  wordt voortgezet. Let op: op zaterdagochtend wordt gebruik gemaakt van de achteringang van het zwembad.

Vakanties
De trainingen gaan het hele jaar door, behalve in de zomervakantie en soms in de kerstvakantie. Wanneer een training erg ongunstig valt en afgezegd wordt, ontvangt u daarvan bericht. Tijdens de schoolvakanties (behalve dus in de zomervakantie) gaan de trainingen echter gewoon door. Afwijkingen hierop staan op de website en op onze pagina op Facebook.

Vervoer
Het vervoer naar de wedstrijden wordt door de ouders zelf geregeld, wel vertrekken we tegelijk vanaf het zwembad in Oosterwolde. Een of twee weken voor de wedstrijd krijgt u een uitnodiging voor de wedstrijd. Deze gaat naar alle ouders. Mocht het vervoer een probleem vormen, dan is het slim om zo snel mogelijk andere ouders te benaderen. Na afloop van de wedstrijd worden de meisjes weer thuis afgeleverd.

Wedstrijdduur
Wedstrijden bij synchroonzwemmen duren lang. Er doen enkele tientallen meisjes mee van de verenigingen in het noorden van het land: naast ZCNF zijn dat DZPC uit Drachten en HZPC uit Heerenveen. Afhankelijk van het tijdstip van de wedstrijd is het verstandig een broodje en wat drinken mee te nemen. De meeste meisjes doen dit.

Wedstrijden
Zodra uw dochter de basistechnieken beheerst mag zij meedoen met de wedstrijden. Afhankelijk van hoe snel uw dochter de figuren leert, kan zij al na enkele maanden meedoen aan haar eerste wedstrijd. De trainster zal dit aangeven.

Wedstrijdtenue
Voor de wedstrijden is een speciaal tenue voorgeschreven. Dit is vrij simpel, namelijk een geheel zwart badpak. Een niet al te groot logo of plaatje mag nog net. Daarnaast een witte badmuts. Bij wedstrijden zijn sierraden (en dus ook oorbellen) niet toegestaan. Een ander verhaal zijn de zogenaamde uitvoeringswedstrijden. Daar wordt met een speciaal versierd badpak gezwommen. Deze sierlijke badpakken zijn in eigendom van de vereniging en worden door vrijwilligers gemaakt. Hiervoor wordt jaarlijks een bijdrage gevraagd van 10 euro per lid. Het zwarte badpak voor de techniekwedstrijden dient u zelf aan te schaffen. Tijdens de trainingen geldt er geen kledingvoorschrift.

Ziek
Kan uw dochter een keer niet trainen door ziekte? Geen probleem, maar meld het dan bij de trainer, dan kan die daar rekening mee houden. Wel in staat om naar het zwembad te komen? Kom dan gerust kijken naar de training, veel meisjes doen dit. Zoals gezegd: de sfeer is erg goed.

Zwaar
Als je er naar staat te kijken zou je het niet zeggen, maar synchroonzwemmen is een zware sport. Het vergt een uiterste spierbeheersing met soms een lang uithoudingsvermogen om de bewegingen in het water te doen (probeert u zelf maar eens een simpele oefening als een ‘zeilboot’). Houd er dus rekening mee dat uw dochter in het begin na de trainingen bekaf kan zijn.